Up The Blues Is Back In Town Slideshow

 

Culemborg Blues 27 augustus 2022
The Blues Is Back In Town

Tekst: Bert Lek
Foto’s: Bert Lek

Na twee jaar afwezigheid vanwege Corona, heeft de stichting Culemborg Blues twintig bands geboekt , die verdeeld over zes podia in de binnenstad optreden.

Op het grote podium, Main, bij het oude stadhuis, de publiektrekkers, op de Varkensmarkt voor de “puristen” en zoals al jaren bij (café)  Den Tollensteghe, dat achter het grote podium ligt, de café bands en bij (Tapperij) de Poortwachter voor de kerk spelen de bands op een grote open vrachtwagen. Hier is het heerlijk zitten en genieten met een hapje en een drankje.
Café de Mart en Het Kasteeltje op de markt nemen elk één band voor hun rekening.

De A2 tussen Vianen en Deil is deze zaterdag dicht vanwege onderhoud en dat levert de bezoekers en bands kleine en grote problemen op. Zo begint Barrelhouse iets later dan gepland met ‘Bring it On home’. Toepasselijker kan het niet. Helaas ligt pianist Han van Dam in het ziekenhuis, hij wordt vervangen door Rob van Donselaar, bekend van o.a. de Bintangs. Het is zoals altijd een degelijk en onderhoudend optreden. Dan is het een paar honderd meter naar achteren naar Den Tollensteghe, waar de Belgische formatie Blue Riot Combo optreedt, het begint een beetje sloom, maar verderop in de set komen de mannen los. Dan de ontdekking van de dag “The Blues Chicago Capitols” in Café De Mart, waar veel bluesvrienden zich verzameld hebben. Onder leiding van zanger en harpist Eric van Tilburg brengen deze jonge honden rauwe blues, zoals je dat nog alleen hoort in de Juke joints in Mississippi. Wat gaan ze er heerlijk op los.

Van CC Jerome Allstars, inclusief voormalig organist van Julian Sas, Roland Bakker, weten we dat ze met hun rock and roll en jump &  jive een feestje kunnen maken. Voeg daarbij de donkere Earl Jackson, zang en gitaar, dan wordt het echt over de top. De man heeft maling aan alles; ”Ben ik de enige zwarte hier op de markt?” vraagt hij aan het publiek, als dat blijkt, vindt hij het jammer. Maar zet gelijk een nummer van Bo Diddley in. Het vermakelijkste optreden van de dag!

De maag knort, dus tijd voor onze jaarlijkse stop bij “Knossos”, heerlijk zoals altijd. Dus met een goed gevulde maag naar “Trouble No More” bij Den Tollesthege, mede door de saxofonist wordt het een swingende set. “Grollo” op het hoofdpodium. Een C+B coverband. Daar zijn de meningen zeer verdeeld over. “Mooi dat die jonge gasten het doen om de erfenis van Harry Muskee in stand te houden.” Tot “Dat hoeft voor mij niet wanneer je de periode van Harry meegemaakt hebt.” Andere bezoekers houden het op de band “Electric Blues”, de tweede C+B Coverband. Ach het is leuk om de blues klassiekers van Harry weer eens te horen. We maken genoeg stappen voor het stappenplan om bij Mojo Hand te gaan luisteren bij de Poortwachter. Zij vervangen Mike’s Mud en dat is geen straf. De gezichten van de band Frank Reemers, zang en gitaar en Joep de Greef , zang, harmonica en keys worden uitstekend begeleid door Jules van Bussel, bas en  Paul Delforterie, drums. Nadat ze een paar jaar uit beeld verdwenen zijn, komen zij ijzersterk terug. Het is een volwassen Blues Experience band geworden.

Het mooiste optreden van de dag vindt om 19.00 uur plaats op de Varkensmarkt. Lefthand Freddy. “Helemaal uit het noorden“ (Groningen), zoals de dame de band aankondigt

Het is weer heerlijk om de aparte gitaarloopjes van Fred Reining te horen. Veel werk van in het najaar uitkomende album, dat als werktitel ‘Carry On’ heeft. Ook is er ruimte voor zoon Berend op de tweede gitaar. Helaas zijn keyboardspeler Jan Diertens en André van der Werf er niet bij, André  wordt vervanger door vaste invaller Roni Jonker op bas en Jan blijft thuis achter. Gelukkig roffelt Hans Langkamp weer de drums. Een uur top blues!
De laatste keer richting Den Tollesteghe wordt een teleurstelling. Ze zijn nog aan het opbouwen om 21.00 uur terwijl het de start van de band “La Grange” moet zijn. Later als ik even terugga, zie ik geen verandering, pauze misschien?
Dan maar naar Harlem Lake XXL met drie blazers en twee achtergrondzangeressen.

Gelukkig staan ze op het hoofdpodium en dat blijkt zelfs bijna te klein. Sinds zij de European Blues Challenge wonnen, reizen zij kriskras door Europa.
Vanavond kan het in groten getale opgekomen publiek genieten van de prachtige stem van Janne Timmer, die een en al energie uitstraalt, Dave Warmerdam, met een prachtige Hammond solo, hetzelfde geldt voor Sonny Ray die met zijn gitaarsolo voor een kippenvel moment zorgt en dat allemaal dankzij Kjelt Ostendorf op bas en Benjamin Torbijn, die het hen mogelijk maken. Leuk om te horen de twee klassiekers, ‘Beware’ van Barrelhouse en ‘The Letter’ van Joe Cocker. Twee gave uitvoeringen.
Zanger, gitarist Laurence Jones en zijn band staan voor de derde keer in Culemborg, voor de tweede keer als afsluiter. Een half uur gitaargeweld is genoeg.

Tijd om ons hotel De Prins in Buren op te zoeken.
Het was eer zeer geslaagde 27ste editie. Alles zit mee, de vrolijke bezoekers, het weer, de bands, de vriendelijke horecaprijzen, etc. Een aandachtspuntje voor volgend jaar de belichting op de podia. Graag de musici in het licht. Zij verdienen het.


 

Chicago Blues Capitols (2)
Barrelhouse
Barrelhouse (2)
Blue Riot Combo
Earl Jackson & The CC Jerome Allstars (2)
Earl Jackson & The CC Jerome Allstars
Chicago Blues Capitols
Earl Jackson & The CC Jerome Allstars (4)
Earl Jackson & The CC Jerome Allstars (3)
Grollo (2)
Grollo (3)
Grollo (4)
Grollo
Harlem Lake (3)
Harlem Lake (2)
Harlem Lake
Laurence Jones
Lefthand Freddy (2)
Lefthand Freddy (3)
Lefthand Freddy (4)
Mojo Hand (2)
Lefthand Freddy (5)
Lefthand Freddy
Mojo Hand (3)
Mojo Hand
Trouble No More (2)
Trouble No More

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 27 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help