logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Sad Songs For Us To Bear – Sunshine Cleaners
Records-01

Tekst: Bert Lek

Sunset CleanersEen jaar geleden brachten de Sunshine Cleaners, bestaande uit zangeres Jaqueline Heijmans, Sjef Hermans, zang, gitaar en banjo en Geert de Heer, mandoline, gitaar en dobro hun eerste album: ‘Silent Voices' uit. Dat album was in zijn geheel gewijd aan Ditrich Bonhoeffer (1906-1945). Hij was een Duitse theoloog, die zich verzette tegen het naziregime, dat hij vlak voor het einde van de tweede wereldoorlog met de dood moest bekopen. Dit jaar was het Bonhoeffer jaar vanwege 75 jaar bevrijding.

Echter, in maart gooide Covid-19 roet in het eten en van de veel geplande optredens gingen er maar weinig door. Wat doe je dan als trio? Je nodigt weer Wissem Ziadi op viool en Gait Klein Kromhof op de harmonica uit ter ondersteuning en zet Sjef aan het werk om de meeste liedjes te gaan schrijven.

Sjef heeft een fascinatie voor de tweede wereldoorlog, met name wat de Joodse gemeenschap is overkomen. In het openingslied 41948, dat verwijst naar het getatoeëerde kampnummer van Esther Bejarano, die d.m.v. het spelen van de accordeon zo de tweede wereldoorlog overleefde, komt die fascinatie naar buiten of in The Violins Of Hope, een ode aan instrumentenbouwer Amnon Weinstein en zijn zoon Avshalon uit Israël. Zij restaureerden tot in detail violen die toebehoorden aan Joodse musici voor en tijdens de Holocaust. De Tunesische violist Wissem Ziadi vervult hier een glansrol.

In ‘You were there’ is een eerbetoon aan Witold Pilecki, die zich in 1941 vrijwillig liet opsluiten in Auschwitz en van daaruit verslag deed van de verschrikkingen die er plaatsvonden. Bij Charlotte gaat het over de Joods-Duitse schilderes Charlotte Salomon, die - vijf maanden zwanger van haar eerste kind - op 10 oktober 1943 in Auschwitz werd vermoord. Als laatste ‘Shut Down The Doors Of Woe’. De titel is afkomstig van een gedeelte van Paul Gerhardt’s lied “Nun lasst uns gehen und treten”, dat Dietrich Bonhoeffer - waar het trio eerder een heel album aan wijdden - citeerde in een brief aan zijn vriend en latere biograaf Eberhard Bethge, maar ook hedendaagse problemen gaan Jacqueline, Sjef en Geert niet uit de weg. 

‘The End Of Time’gaat over de vondst van een aantal gezinsleden in Drenthe, die door de vader al jaren verborgen werden gehouden. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg wordt geëerd met de song ‘Little Girl’ en ‘Breaking The Silence’ is een aanklacht tegen pesten.
‘One way Ticket To The Blues‘ geeft het gevoel weer wat iemand heeft, wanneer hij of zij verder moet na een relatiebreuk. Voor waar geen gemakkelijke kost voor onder de kerstboom, maar de geweldige duidelijke heldere zangstem van Jacqueline al dan niet samen met Sjef, of hij alleen, begeleid door Geert op mandoline/gitaar en door de prachtig invulling van de mooie harmonica tonen van Gait en het indrukwekkende vioolspel van Wissem Ziadi maken ook dit album tot een juweeltje om naar te luisteren. 

Prijs: €10     Porto Nederland €2.73  Europa: €4.50
Bestellen via thebigchief37@gmail.com

1.41948
2.The Violins Of Hope
3.The End Of Time
4.Little Girl
5.Sad Songs For Us To Bear
6.Our Little Town
7.You Where There
8.Charlotte
9.I Had A Real Good Mother And Father
10.We Have Left The Camp Singing
11.Sweeter As The Years Roll By
12.Breaking The Silence
13.Mountain Man
14.One Way Ticket To The Blues
15.Shut Down The Doors Of Woe