logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Robert Jon & The Wreck – Shine A Light On Me Brother
Continental Record Service

De promotor van Robert Jon & The Wreck vindt dat we deze band best tot een van de beste bands uit het Southern Rock genre mogen scharen, althans zo opent hij in zijn brief aan de muziekliefhebbers. Ik ga graag op mijn eigen mening af, maar ik ben het denk ik stiekem wel met de promotor eens.

De band bestaande uit: Robert Jon Burrison (Zang/Gitaar), Warren Murrel (Bas), Steve Maggiora (Toetsen/Zang), Henry James Schneekluth (LeadGitaar/Zang) en Andrew Espantman (Drums/Zang) heeft gedurende de COVID pandemie bepaald niet stil gezeten. Ze schreven en namen hun nieuwe plaat in die periode vol onzekerheden op en deden zelf de productie van ‘Shine A Light On Me Brother’. De plaat zag op 3 september het levenslicht.

De heren schrijven hun muziek vooral zelf sinds ze deze band hebben gericht. Het kwintet begon hun muzikale reis in februari 2011. Binnen 6 maanden was de band niet alleen begonnen aan een nationale tour van kust tot kust, maar bracht ook het eerste album uit, ‘Fire Started’. Dit album, geproduceerd door Robert Jon & The Wreck, werd gemixt door Michael Vail Blum (Pink Floyd, The New Radicals, Prince) en gemasterd door Dale Becker (Macklemore, What So Not). Hoewel dit album niet algemeen wordt erkend en gezien als zijnde een blauwdruk van hun latere werk, diende het zeker als een vertrekpunt. 

Robert Jon & The Wreck stonden in het voorprogramma van o.a: Joe Bonamassa, Walter Trout en Rival Sons, niet de minsten, niet echt muziek van hun eigen genre, maar ze kregen de kans om op een breed podium hun kunsten te mogen etaleren.

In relatief korte tijd weten Robert Jon & The Wreck zich tot een uitstekende live-act te ontwikkelen. Tijdens de Orange County Music Awards 2013 kreeg men daarvoor echt erkenning met ‘Best Live Band’ award. Men leverde een reeks prima platen af waarmee men hun setlisten van vers bloed konden voorzien en de naam Robert Jon & The Wreck groeide in het muziekwereldje. Europa werd daarbij zeker niet vergeten en met name op Moulin Blues zetten ze een spetterende show neer met een nieuwe band line-up.

Nu is de jaarlijkse Europese tour een integraal onderdeel van het toerschema. Dat is niet zo vreemd omdat touring agent Manny Montana van Teenage Head Music (The Delta Saints, Blackfoot Gypsies, Them Dirty Roses) uitstekende contacten in Europa heeft.
Hun album ‘Last Light on the Highway’, uitgebracht op 8 mei 2020, is lovend. Zelfs met de wereldwijde tegenslagen veroorzaakt door COVID-19, heeft het album het opmerkelijk goed gedaan, kreeg het al snel lofbetuigingen van grote publicaties, waaronder in Rolling Stone, en had het een ongekende 12-weekse reeks radio play op Planet Rock Radio in het VK met hun eerste single, ‘Oh Miss Carolina’.

Veel nummers van deze plaat zijn in samenwerking geschreven met Ian Cullen. De opnames vonden plaats in de Sonic Groove Studio’s in Californië. De titeltrack is meteen de opener van ‘Shine A Light On Me Brother’. Ik kan mij zomaar voorstellen dat de setlist ook hier mee opent. Het opent lekker gitaristisch a la een festival waardig, binnen een halve minuut is het feest met scheurende riffs die staan als een huis. De hele band zingt mee. Een heerlijke bombast vliegt uit de speakers. Wat rustiger nummers lossen de stevige nummers af. Vurige gitaarrifs wisselen sliderifs af, en zelfs af en toe een akoestische gitaar komt door. ‘Hurricane’, opgevuld met hier en daar wat blazers (Jason Parfait en Ian Smith) en dames in de backing vocals. In mijn optiek een prima opvolger van ‘Last Light On The Highway’.
In de nazomer staat er een Europese toer gepland en voor volgend jaar hebben de heren al wat data gepind, ook in Nederland. De jongens hebben, hadden is beter, omdat het festivalseizoen in het water is gevallen, al grote plannen voor 2021 en het album ‘Shine A Light On Me Brother’ is daar een voorbeeld van. Genoeg over Covid19, want de complete cultuursector steunt en kreunt onder de beperkingen, en ook de planning van Robert Jon & The Wreck is om zeep, maar gelukkig mochten we het meemaken dat we naar de Groene Engel konden voor editie #1 van het ENGEL BLUES FESTIVAL. Er worden een aantal verse nummers gespeeld van ‘Shine a Light on Me Brother’, zoals het titelnummer. De heren laten in het ruime uur dat ze speelden zien tot wat voor feestje ze in staat zijn. Volgend jaar hoop ik een wat langer optreden te mogen aanschouwen.