• logo-new-bluesbreeker

   

   

   


  button-home

   

  button-recensies

   

  button-gastenboek

  Richville – Raw
  Label: Tub Tumper Records


  Tekst: Paul Scholman

  Begin februari 2020, een paar weken voordat het coronavirus om zich heen begon te grijpen reisden we af naar het koude Zeist waar ‘Richville – Genuine grooves & riffs’ in het voorprogramma stonden van T-99. Een prachtig affiche om het weekend in te luiden.

  Eerder, in september 2019 kwam de eerste gelijknamige debuutplaat uit van de heren Richard van Bergen (gitaar, zang) en Jeroen J Goossens (drums, percussie).

  Even een stukje tekst uit hun eerdere persbericht vooraf aan de cd-presentatie van ‘Richville’ anderhalf jaar geleden: Richville is een nieuw project van zanger/gitarist Richard van Bergen (o.a. Shiner Twins, Sunset Travelers, Rootbag en drummer Jeroen JJ Goossens (o.a.: JW Roy, Sunset Travelers, AJ Plug). De muziek van het duo kan omschreven worden als ongepolijst en stripped down. Geïnspireerd door de periode waarin de Blues overging van akoestisch naar elektrisch. Richville is een mix van tranceachtige Delta Blues, en funky New Orleans second-line ritmes. We kunnen geruststellen, en dat onderschrijft het duo ook, dat de daaropvolgende tour geheel of gedeeltelijk is gecanceld waaronder Moulin Blues, Kwadendamme, Gevarenwinkel en Manana Manana, een aantal mooie podia voor het buitenseizoen. Erg jammer. Covid19 was/is de boosdoener en de gehele evenementen business viel op zijn gat, een kleine opleving in de zomermaanden ten spijt. Gezondheid voorop zijn Richard en Jeroen gelukkig niet op hun lauweren gaan rusten en hebben lekker doorgepakt met de intentie om toch een plaat uit te brengen.

  Bij het label Tub Tumper Records van Bird Stevens (Recorded, Mixed & Mastered! @Tub Thumper Records) zijn in slechts één weekend negen originals opgenomen, waarin ik ‘Right On Time’ herken als zijnde van Rootbag, een uitstekende uitgeklede uitvoering. ‘Raw’ heet deze 2e plaat en de naam dekt de lading volledig, zou ik zeggen. “De analoge vintage studio apparatuur bleek een perfecte match met de sfeer van de muziek”, aldus Richard van Bergen. R.L. Burnside en Fred McDowell zijn de inspiratiebron van het duo, in ieder geval voor deze plaat. “Totaal onverwacht hadden we materiaal voor een volledige CD. Het enige wat ontbrak was budget, echter door het verkopen van 5 vintage gitaren hebben we de release kunnen financieren. Dat deed behoorlijk pijn, maar “RAW” moest er komen, de opnames waren te goed om op de plank te laten liggen”, laat Richard desgevraagd weten. “Stilstaan is geen optie! Gewoon doorpakken”. Richard van Bergen: Guitar & Vocals Jeroen JJ Goossens: Drums & Percussie Bird Stevens: Keys & Percussie Je moet ergens vanuit gaan. ‘Raw’ staat voor ruw en ongepolijst, dus let op: er kunnen scherpe randjes aan kleven. Veiligheidshandschoenen zijn een pre als u de schijf inbrengt. ‘Raw’ staat bol van het heerlijke gitaarwerk van Richard van Bergen. Wat opvalt is dat deze plaat ondanks het beperkte instrumentarium geen moment verveelt. Never A Dull Moment! Zeer afwisselend. ‘Lightnin’ is opgedragen aan Lightnin’ Hopkins, een van de pioniers van de elektrisch versterkte muziek. ‘Rescue Me’ is ook zo’n juweeltje met uiterst strak tikwerk van Jeroen en heerlijke rifs van Richard. Deze plaat staat ook bol van de uptempo nummers, rifs en groovend word je bij kop en kont opgepakt en de blues ingesleurd alsof we er een jaar uit zijn geweest… ‘Back to the Roots’ is hier zeker van toepassing. ‘Keeping The Blues Alive’ kunnen we hier ook op loslaten. Nog meer superlatieven?

  Het debuut Richville is een valse start geweest door de omstandigheden, maar ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest dat ik dit aimabele duo drie keer heb mogen aanschouwen in het half jaar voor de corona periode. Ik hoop dat ik ze dit jaar nog eens drie keer mag bewonderen. Stilstaan is geen optie. “Je zou ons ontzettend helpen door er een te kopen. Voor 15 euro plus verzendkosten is hij van jou. Voor 25 euro krijg je ook de 1e CD er bij”. Gewoon meepakken is mijn advies. Richville, een verrijking!

  Mail: Richville2019@gmail.com/ blues.isking@hotmail.com

  https://www.facebook.com/Richville19/

  Label: https://www.tubthumperrecords.com