Up Ralph de Jongh vaste gast in De Amer Slideshow
 

Zondag 26 februari 2023, De Amer, Amen
Ralph de Jongh vaste gast in De Amer

Tekst: Herman Keverling Buisman
Foto’s: Herman Keverling Buisman


Het was een prachtige zondagmiddag met een koude noordenwind, maar in Cultureel Café de Amer heerste gezelligheid en warmte en gespannen verwachting.

Inmiddels is Ralph de Jongh een vaste jaarlijkse gast: de “Brabantse Bluesgod”, die al sinds 1997 zeer productief is met inmiddels 70 cd’s.
Als jongeling heeft hij een keertje in de V&D een cd’tje voor 5 gulden gekocht van Elmore James en sindsdien is hij verslingerd aan de Blues.

Ging gitaar naspelen en stuurde een demo met 7 nummers naar oa.: Ab Sligter, destijds de eigenaar van de Amer. Ab was danig onder de indruk en nodigde hem uit en de rest is geschiedenis.
Daarbij kwam ook nog het feit, dat Harry Muskee Ralph ontdekte en dat gaf een boost aan zijn bekendheid, want hij mocht in zijn voorprogramma spelen. Ralphs favorieten zijn toch de oude bluesmannen zoals Robert Johnson, Elmore James en Muddy Waters.
Mijn eerste kennismaking met Ralph was in september 2004 op een bluesfestivalletje in Nieuwe Schans, waar hij speelde in een hoekje van de locomotiefloods voor, ik denk zo’n 10 toeschouwers.
Toen viel zijn enthousiasme tijdens het spelen al op en zijn bescheidenheid bij het één op één gesprek, bijna verlegenheid.

Nu afgelopen zondagmiddag: Ralph was gekomen met zijn maatje Tim Birkenholz, die nu meer tijd heeft in verband met het opheffen van zijn band: The Electric Hollers.
Een topgitarist en zeer innemend, bescheiden mens.
Ralph had een “kerstboom” met gitaren in de hoek staan, maar gebruikte in de eerste helft alleen de akoestische, evenals Tim.

Zeer ingetogen nummers met ook veel improvisatie, zoals we gewend zijn van Ralph, wiens ouders, zoals zo vaak, beide op de eerste rij zaten. Ze komen graag naar de Amer, omdat daar luisterconcerten zijn.
Met zichtbaar plezier en enthousiasme werden onder andere de volgende nummers gespeeld:
Simple Man, Harry, Somebody Will Know Someday (Cuby), I’m A Fool By Myself, Hey Joe van Hendrix, Are You Ready voor pap en man.

Toepasselijk werd afgesloten met “Dust My Broom” van Elmore James, waarbij één van zijn klompen brak.
Het dankwoord namens het publiek deed zijn vader, die nog benadrukte, dat Ralphs muzikaliteit niet van hem kwam!
Weer een memorabel concert voor de Amer!

 

Ralph de Jong en Tim Birkenholz-2
Ralph de Jong en Tim Birkenholz-3
Ralph de Jong en Tim Birkenholz-4
Ralph de Jong en Tim Birkenholz
Ralph de Jong en Tim Birkenholz-5
Ralph de Jong en Tim Birkenholz-6
Ralph de Jong en Tim Birkenholz-8
Ralph de Jong en Tim Birkenholz-7
Ralph de Jong en Tim Birkenholz-10
Ralph de Jong en Tim Birkenholz-9
Ralph de Jong en Tim Birkenholz-11

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 11 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help