logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

Tired of Beggin’- Egidio Juke Ingala & The Jacknives
egidio-juke-ingala-and-the-jacknivesUit de regio Milaan komt dit kwartet bluesmuzikanten dat onder aanvoering van zanger/harpspeler Egidio Juke Ingala door Europa trekt en daar op fraaie wijze oldschool blues in swingende vorm aan de man en/of vrouw brengt. Maar wie zijn dan die andere muzikanten die je op “Tired Of Beggin” hoort? Dat zijn: Marco Gisfredi, gitaar; Massimo Pitardi, bas en Enrico Soverine, drums.

Misschien niet zo bekend maar zeker niet onbemind getuige hun optredens her en der in het land. Veertien nummers verdeeld in zeven eigen werken en zeven sterke covers uit de jaren vijftig en zestig is het resultaat hiervan. En levert een gevarieerd album op met een mix van swing/jump en Westcoast blues. Daaruit komen enkele bijzonder fraaie songs naar voren al hoewel tijdens hun live-optredens de blazers er niet bij zijn. Een punt dat menige song op dit album versterkt en uitdiept.

Ondanks dat Egidio een nieuwe band om zich heeft gevormd klinkt het op dit album, maar ook live, als een vaste eenheid. Vooral gitarist Marco Gisfredi weet mij geregeld te raken met zijn gitaarspel zoals je onder meer kunt beluisteren op de titeltrack van het album. Maar het bluesgeluid komt toch wel echt van Egidio. Hij heeft een mooie warme stem die hij soms rauw laat klinken daaraan gekoppeld zijn harpspel levert een lekkere blues sound op.

Neem bijvoorbeeld eens het nummer ‘Cool It’ dat geschreven is door gitarist Marco Gisfredi , dat een enigszins jazzy inslag heeft. Samen met Egidio heeft hij de meeste songs geschreven voor dit album. Of de openingstrack ‘Winehead Baby’ van Little Sonny Jones dat hier ook dezelfde bluesy inslag heeft als het origineel.

De titeltrtack ‘I’am Tired Of Beggin’ dat we kennen van Ike Turner die het ook geschreven heeft, wordt strak uitgevoerd. Niet zo rauw als het origineel van Ike die dit met een schuurpapieren en doorrookte stem zingt.
Buiten het goede gitaarspel en harpspel valt me ook het puntige drumwerk op van Enrico Soverini. Daarvoor kun je alle nummers eens goed beluisteren maar bij ‘Hey Little Lee’ valt het heel erg op. Heel strak in hetzelfde ritme zonder enige terugval of dip houdt hij het tempo door het hele nummer vol.

Zet je het eigen werk af tegen de covers dan kom ik toch snel tot de conclusie dat het eigen werk van net zo’n goed niveau is als het gecoverde werk. Een goed voorbeeld daarvan is het nummer: ‘Fallen Teardrops’ en let daarbij eens op het gitaarspel van Marco Gisfredi. Heel intens vertolkt hij het verdriet in dit nummer, een extra dimensie heeft hierbij zeker ook de harp van Egidio.

Prachtig eigenlijk dat deze band in staat is zo’n authentisch werk zelf te componeren en op dezelfde wijze te spelen als hun voorbeelden.
Het door Egidio zelf geschreven nummer: ‘She’s Hot’ heeft een heerlijk swingend uptempo karakter waarbij een kittige gitaarspel de hoofdrol speelt en de combinatie met Egidio’s warme soulvolle stemgeluid die hij hier nog eens duidelijk laat gelden, geeft dit nummer extra meerwaarde. Een van de pareltjes op het album mag je wel stellen. Een goede vlotte opvolger is het door Marco Gisfredi geschreven ‘Pocket Knife’. Een instrumentaal nummer met daarbij vlot gitaarspel dat een beetje de surfsound in zich heeft. Hierbij moet je eens de bas op de achtergrond beluisteren die in hetzelfde ritme met de strakke drums een sterke backing vormt.

Nog zo’n pareltje vind ik het nummer ‘Too Good To Be True’ dat lekker voortkabbelt en met het juiste ritme de swing blues vertolkt. Ook weer een pennenvrucht van Egidio.

“Tired Of Beggin" is een fraai album met veertien prachtige nummers met daartussen enkele schitterende pareltjes. Gevarieerd is het album zeer zeker het klinkt fris en zo nu en dan ook diep. Beslist de moeite waard om het album aan te schaffen of op zijn minst de band eens live aan het werk te gaan zien.