Up Dutch Blues Challenge 2013 Slideshow
 

Dutch Blues Challenge 2013

Tekst: Ton Kok
Foto’s: Bert Lek

DBCBlues is emotie, dan bleek maar weer in de social media na afloop van de derde Dutch Blues Challenge, afgelopen zondag in Nieuw-Vennep. Daar waar de muzikanten elkaar met respect bejegenen wint bij fans het gevoel het nog wel eens van het verstand.
Muziek is geen wedstrijd? Maakt dat Buddy Guy maar eens wijs, die door een contest te winnen van Magic Sam en Otis Rush zijn eerste platencontract bij Cobra Records binnensleepte. Het legde hem geen windeieren. En ook zijn opponenten van destijds hebben, ondanks de nederlaag, ook een behoorlijke carrière weten op te bouwen.
Een schitterend ingerichte Rustende Jager ademde een echte bluesy sfeer uit: een Maxwell Street markt, een schitterende fotocollectie aan de muren, een aantal workshops en een keur aan blues muzikanten, ook veel die niet zelf hoefden te spelen.


De organisatie was weer perfect, het programma begon op tijd en eindigde op tijd. Ondanks het feit dat de muzikanten slechts tien minuten de tijd hadden hun apparatuur te plaatsen, was op het geluid over het algemeen ook weinig aan te merken. En alles werd natuurlijk weer vakkundig aan elkaar gepraat door Rob van Elst, terwijl ronde miss Nanny er streng op toezag dat de bands zich aan de afgesproken tijden hielden.
Dan waar het allemaal op gaat: de Challenge. Acht bands en twee duo’s gingen de strijd om voor uitzending namens de Dutch Blues Foundation naar de International Blues Challenge in Memphis en naar de European Blues Challenge in Riga.
De twee duo’s die streden om uitzending naar Memphis waren The Damned and Dirty en Herbie & the Guitarguy. Kevin de Harde en Micha Sprenger hadden bij het publiek al een voorsprong opgebouwd. Hun debuut cd had hen eerder dit jaar al een DBF Award opgeleverd en ook de nieuwe cd mag er wezen. Maar de concurrenten Herbie Grezel en Henk de Ruiter hielden het hoofd koel. Een moeilijke keus met twee aan elkaar gewaagde acts. De jury besliste uiteindelijk in het voordeel van Herbie & the Guitarguy. En als bonus ging Herbie Grezel ook nog met een nominatie in de categorie harmonica naar huis voor de DBF Awards 2013. Proficiat mannen.
Was er vorig jaar nogal wat kwaliteitsverschil tussen de diverse bands, dit jaar lag het allemaal dichter bij elkaar. Mess Around, met een swingende blazerssectie opende met een prima jump ‘n’ jive set de Challenge. De sfeer zat er meteen goed in. Een beetje in dezelfde stijl sloten de Antones, met indrukwekkende frontman Marc Bocken de dag af. Een prima zanger en performer, ondersteund door een sterke band, waar gitarist Pieter Place en harmonicaspeler Tom Verhoeven voor mij de uitschieters waren.
A.J. and the Wildgrooves lieten zich ook van hun beste kant zien. Met zangeres A.J. heeft de band een echt podiumbeest in de gelederen en de stevige blues/rock deed het prima. Schipper en Bemanning zitten ook in de blues/rock hoek. Vier verschillende gitaren in vijf nummers haalt toch een beetje het tempo uit een optreden van twintig minuten. Maar muzikaal stond het als een huis.
Ook nog in dezelfde hoek is de Leif de Leeuw Band te vinden. Een band waar muzikaal weinig op aan te merken is en met een mooie toekomst. Leif weet een fantastische toon uit zijn Gibson te halen. De podiumpresentie gaat vooruit, maar kan nog beter. En dan was er nog de Dave Chavez Band, een band die met een mengeling van Texas- en Westcoaststijl toch het dichtst bij de blues zat. Een strakke set, waar niets op aan te merken was. Dave Chavez is een prima bandleader/zanger/gitarist. Neem daarbij een toppertje als harmonicaspeler Robin van Roon plus een strakke ritmesectie en je hebt een prima collectief.  Met de nominatie van drummer Joost Tazelaar voor een DBF Award kreeg de band in ieder geval nog een leuke bonus.

Er waren twee bands die er qua professionaliteit toch wel uitsprongen; de John F. Klaver Band en Bas Paardekooper & the Blew Crue. John F. Klaver en zijn bands zetten vroeg op de dag een vreselijk strakke set neer, waar eigenlijk alles aan klopte. En bij Bas Paardekooper en band werd snel duidelijk wie de grote publiekfavorieten waren. Bas speelde twee topnummers uit zijn repertoire, waar eigenlijk ook alles aan klopte. Volgens mij het enige foutje, de band speelde teveel voor het eigen publiek en op een Challenge moet je een breder publiek en een jury zien te overtuigen en niet iedereen is even gecharmeerd van zulke lange nummers. En ja, in de muziek klinkt meer Donau door dan Mississippi.
Aan de jury de taak om de winnaar te bepalen. De John F. Klaver Band stak de nek uit om zich voor een tweede keer in te schrijven en had dus veel te verliezen. Zo ver kwam het niet en ze werden, evenals in 2011, tot winnaar uitgeroepen.
Heb ik verder nog iets te zeuren? Jazeker. Ik heb toch weer aardig wat covers voorbij horen komen en op zich is daar niets mis mee, als een band daar iets creatiefs mee doe. Dat was helaas niet altijd het geval. Ook stonden een aantal bands erbij zoals ze waarschijnlijk ook in de oefenruimte staan, maar op het podium en zeker als je de ambitie hebt om naar de V.S. te gaan, is wat meer aandacht voor presentatie en uitstraling voor sommigen geen overbodige luxe.
Na de prijsuitreiking werden nog de nominaties voor de Dutch Blues Awards bekend gemaakt, met daarbij weer een aantal bekende namen, maar toch ook zeker een paar verrassende nieuwelingen.
Maar dat komt ongetwijfeld later in de social media weer aan bod.

Meer foto's van Bert Lek te zien op:
https://picasaweb.google.com/105728877899998863268/DutchBluesChallenge2013

 

 

Dutch Blues Challenge 2013 (10 van 13)
Dutch Blues Challenge 2013 (11 van 13)
Dutch Blues Challenge 2013 (12 van 13)
Dutch Blues Challenge 2013 (2 van 13)
Dutch Blues Challenge 2013 (3 van 13)
Dutch Blues Challenge 2013 (4 van 13)
Dutch Blues Challenge 2013 (5 van 13)
Dutch Blues Challenge 2013 (6 van 13)
Dutch Blues Challenge 2013 (7 van 13)
Dutch Blues Challenge 2013 (8 van 13)
Dutch Blues Challenge 2013 (9 van 13)
Dutch Blues Challenge 2013 (13 van 13)
Dutch Blues Challenge 2013 (14 van 13)

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 13 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help