logo-new-bluesbreeker

 

 

 


button-home

 

button-recensies

 

button-gastenboek

De zeven levens van Oscar Benton
71 jaar blues en 1 Evergreen door Peter Bruyn
Uitgever: In de Knipscheer. 
ISBN 978-94-93214-13-2  

Tekst:  Bert Lek. 

In negen hoofdstukken neemt Peter Bruyn jou mee door het leven van Ferdinand van Eis, beter bekend als Oscar Benton. 
In de Inleiding over de waarheid, althans volgens die van Oscar. 

Hoofdstuk 1. Winnen gaat over zijn middelbare schooltijd, de achtergrond van zijn familie en de tweede plek op het Loosdrecht Jazz Concours met daar aangekoppeld het platencontract. 

Hoofdstuk 2. De band over de samenstelling van de groep en alles wat daarmee samenhangt en het opnemen van het eerste album. 

Hoofdstuk 3.  Pop behelst de switch van Oscar naar popmuziek. Producer Tim de Griek , die in de jaren tachtig veel succes zal hebben met Andre Hazes ziet in Oscar een goede zanger, maar dan zonder de bluesband en koppelt hem aan de Haagse zangeres Monica Verschoor. Met het lied ‘All Ever Need Is You’ van Sonny & Cher scoren ze een hit. Toch werken de mannen weer samen bij het tot stand komen van het album ‘Draggin’Round’ al gaat dat niet zonder slag of stoot. 

In hoofdstuk 4. Blijkt Oscar van alle markten thuis te zijn. Nu als achtergrond-zanger van de populaire Jack Jersey, die halverwege de jaren zeventig mateloos populair is met hits zoals ‘Papa was a Poor Man’. In die tijd zong hij ook met zijn vrouw Eefje in nachtclubs en discotheken. Benton kent de klappen van de zweep; hij heeft het halve striptease-en danspaalscircuit van de Randstad afgestroopt. Volgens Oscar de meest voordelige manier om een heleboel geld te verdienen. 

Hoofdstuk 5. Nummer één. Gaat natuurlijk over ‘Bensonhurst Blues’. Filmster en regisseur Alain Delon hoort het nummer en wil het gebruiken voor de film Pour La Peau dún Flic. 

Hoofdstuk 6. Erotica. De Franse film oogt veel succes in het Oostblok. Oscar krijgt een uitnodiging om in Bulgarije een televisieshow van vijfendertig minuten te doen (Deze is helemaal terug te zien op Youtube) en dat leidt tot een uitgebreide tournee later dat jaar in uitverkochte sporthallen, voetbalstadions en dat soms twee keer per dag. 
In 1988 gaat de bluesband weer van start. Ze maken na ruim vijftien jaar weer een album, Blues Party geheten. In dat jaar scheidt Oscar van zijn vrouw Eva en gaat hij verder met Maria Boerenkamp, die bedrijfsleidster is van de luxe sexclub  Het Kasteeltje bij Den Bosch. 
Daar treden ook voor grove toegangsprijzen Fats Domino, Bill Haley en Roy Orbison op. 
Oscar leidt dan een dubbelleven. Enerzijds optredens met zijn Bluesband, anderzijds treedt Oscar op in Kasteel Meerwijk met Bianca. 
In 1992 beleeft de band een topjaar met o.a. optredens op het Amsterdam Blues Festival en het Belgium Rhythm & Blues te Peer. 
Maar dan slaat het overmatig drankgebruik van Oscar toe. 

Hoofdstuk 7. Alcohol. Eigenlijk gaat het daar weinig over. Zeker in het begin wordt er aandacht besteed aan de scheiding van Maria en Oscar, doordat Anne de Boer op hem verliefd werd in de bus, die hen naar Heeswijk-Dinther terugbracht na een concert in Groningen. In 1993 is zangeres Tineke Schoenmaker de aanleiding tot de heroprichting van Barrelhouse en stoppen Guus en Johnny Laporte met Han van Dam bij de Oscar Benton Blues Band.  Ze hebben alle drie een baan en een gezin en twee bands is voor hen te veel. 
Oscar gaat verder met Jos van den Dries, drums, Mr. Nasty, gitaar, Gee Carlsberg, basgitaar, Willem van de Schoof, keys en Jan de Bruin als special guest. Ze maken het minder goed ontvangen Album ‘Best Part Of My Life’, dat op het Leerdamse label Glazz Town Records verschijnt. 
Drie jaar later ligt de band op zijn gat. In 1999 begint bij Oscar de lichamelijk aftakeling. Eerst vrij onschuldig, later heftig. 
In het hoofdstuk intermezzo gaat het over Oscar, die na zijn scheiding van Anne alleen gaat wonen. Desondanks blijft zij zijn steun en toeverlaat, zeker na zijn val van de trap, die hem een hersenkneuzing bezorgt en een tijdje tussen leven en dood doet zweven. 
Uiteindelijk belandt hij in verpleegtehuis Velserduin in Driehuis. In 2010 ging het weer beter met Oscar, dus wordt het tijd voor het afscheidsconcert. 

Hoofdstuk 8. Zorg, vriendschap en de Blues. Zondag 14 november is het zover. De dag ervoor wordt een korte repetitie gehouden. Het wordt een groot succes, die gelukkig vast is gelegd op dvd, die een half jaar later verschijnt met een cd getiteld ‘Oscar Benton Is Still Alive’. Mede door Blues Magazine wordt het een verkoopsucces. Er gaan twee duizend exemplaren over de toonbank. 
In plaats van een afscheidsconcert wordt het een grandioze comeback. De stem is nog in orde, alleen het lijf werkt niet mee. In 2011 wordt Oscar samen met Harry Muskee als eerste opgenomen in de Dutch Blues Hall Of Fame van de Dutch Blues Foundation. Hij wordt ook uitgenodigd voor het televisieprogramma Les Années Bonhoeur. 
Een jaar later is het raak tijdens Haarlem Jazz en More op de markt. De groep is het hoogtepunt van die middag. Fysiek is Oscar zwak, maar zodra hij de microfoon in handen heeft ondergaat hij een metamorfose, krachtig en met humor brengt hij zijn nummers. 
Twee jaar later gaat het richting Boekarest, alwaar hij een televisie-optreden doet, die niet vlekkeloos verloopt, maar het concert in de Sala Palatului hall voor vierduizend mensen verloopt beter. Daarna volgen in 2015 en 2016 nog twee grote buitenlandse concerten. De eerste in Istanboel en de tweede in Praag. Tussendoor spelen ze op Jazz By The Sea in Domburg. Jonny Laporte heeft bij zijn afscheid op zijn werk een cursus sounddesign en opnametechniek gekregen. Na zijn afronding zoekt hij een project om ermee te beginnen. Dat project wordt Oscar. Met zijn laptop en microfoon gaat hij richting Velserduin. In een kamertje gaan ze samen aan de slag en dat gaat heel moeizaam aangezien Oscar nieuwe stukken moeilijk kan onthouden. Later zet Johnny geholpen door muzikanten er muziek onder. De wekelijkse sessie doet Oscar goed en hij fleurt weer op. In 2017 voegt Roel van Dalen zich bij het duo. Hij wil een documentaire maken. Van Dalen is bekend van o.a. Uur van de Wolf en de Ajax documentaire Daar Hoorden zij Engelen zingen. Een jaar later komt het album ‘Im Back’ uit, die lovende kritieken krijgt in de landelijke pers. In hetzelfde jaar staat er weer een groot concert te wachten, nu in Sint-Petersburg. Daar komen zijn fans uit heel Rusland op af en overstelpen hem na afloop van het concert met cadeautjes en zij zijn zo blij om eindelijk hun grote held te zien. 

Hoofstuk 9. Helemaal Oscar! Dit had ook De vrouwen van Oscar kunnen heten. Het gaat over de vrouwen, die belangrijk zijn geweest in zijn turbulente leven. In het voorjaar van 2018 ontmoet hij zijn laatste liefde Cathy Smallegange. Zij haalt hem uit het verpleegtehuis en trouwt met hem. Oscar gaat meer optreden en gaat zelfs naar Roemenië voor een groot festival. 
Bovendien komt ‘Mirror’s Don’t Lie’ uit met o.a. harmonicaman Kim Snelten en de gebroeders Laporte. Er worden plannen gemaakt voor een comebacktournee in 2021. 
Helaas Corona legt alles plat en op 8 november overlijdt Oscar aan een hartstilstand. 

Uitleiding. Gaat weer helemaal terug naar het begin, naar het nummer I Feel So Good van Muddy Waters, waar de band zich aan spiegelt in die tijd. 
In 217 pagina’s krijg je een geweldig beeld van Oscar door muziekjournalist Peter Bruyn. Dankzij hem en de mooie anekdotes van mensen uit de directe omgeving van Oscar is het een heerlijk en vlot leesbaar boek geworden. Jammer dat er geen live foto’s zijn opgenomen in het boek. 

Dinsdag 23 februari 2021 is de releasedatum. Dan wordt ook de documentaire I AM Back van Roel en Mees van Dalen uitgezonden op NPO2 door KRO NCRV om 22.30 uur.