button-home

 

button-recensies

 

Interviews

 

button-agenda

 

button-links

 

button-gastenboek

 

button-contact

 

button-no-blues

 

 

Kwadendamme

Moulin-Blues

BRUL

Hookrock

Duvel

 

 

 

 


llogo-dutch-blues-foundation

logo-tripleR

 

Back-To-The-Roots

 

PROGRAMMA'S/
AGENDA'S

groene engel

roots-in-het-groen

bosuil

de boerderij

Q-Factory

paard

Roepaen

the shack

ziggodom

Grenswerk

effenaar

tivoli

De site is het laatst bijgewerkt op:
Vrijdag 17 September, 2021 15:47


© Bluesbreeker 2007

 

Iedere woendag van 20.00 tot 22.00 uur op www.ml5.nl
Bluesbreeker promoot in radioprogramma: "Breeker's Eve" amateur bands....

In het radioprogramma "Breeker's Eve" zal Bluesbreeker 'amateur'-bands gaan promoten. Tijdens het programma wordt een nummer gedraaid, een korte biografie bersproken die ook op FB gezet wordt. Indien jullie gepromoot willen worden stuur dan gewoon een song welke jullie spelen op. Je kunt het per email sturen of op een cd.
Let wel!!! Het moet een goede kwaliteit zijn en maximaal 3,5 minuten duren. Voeg daarbij een hele korte bio met eventueel telefoonnummer of boekingsadres.
Stuur je cd naar: Breeker’s Eve, Koolzaad 3, 5988 JK Helden of email het naar: breekers-eve@ziggo.nl

Aanmelden op de Facebook groep Breeker’s Eve is mogelijk: https://www.facebook.com/groups/960704533980448/


Ramblin’ Roots 2021 met o.a.: Rhiannon Giddens en Dawn

Na een jaar afwezigheid is het Utrechtse americana & roots festival Ramblin’ Roots terug. Op zaterdag 23 oktober 2021 staat TivoliVredenburg weer geheel in het teken van het beste uit de wereld van de americana, blues, roots altcountry, en aanverwante muziekstijlen tijdens de zevende editie van Ramblin’ Roots! Zojuist heeft het festival de gehele line-up bekendgemaakt waaronder een exclusieve Nederlandse show van Rhiannon Giddens, The Ghost Of Paul Revere, de Nederlandse rootsmachine Dawn Brothers, Diana Jones en veel meer.
Ook dit jaar reist de crème de la crème uit de americana en rootswereld weer naar Utrecht met onder andere een show van niemand minder dan de virtuoze Amerikaanse zangeres/muzikante Rhiannon Giddens. Giddens stond in 2019 nog in een uitverkochte Cloud Nine met haar plaat There Is No Other (2019) waarop ze laat horen hoe Afrikaanse en Arabische geluiden de muziek in Europa en de Verenigde Staten hebben beïnvloed.
Naast Giddens maakt ook de Amerikaanse folk formatie The Ghost Of Paul Revere zijn opwachting in Utrecht dit jaar. De band timmert met hun melodieuze, goed doordachte liedjes, die uit hetzelfde houtsoort gesneden zijn als The Avett Brothers en Mumford & Sons hard aan de weg. Naast internationale namen is ook de top van de Nederlandse rootsscene aanwezig met de multi-award winnende gitarist Leif de Leeuw en de Rotterdamse Dawn Brothers die op 16 juli met hun nieuwe album Dusk komen.
De rest van het programma wordt gecomplementeerd met gevestigde namen als de Britse singer-songwriter Gwenifer Raymond, de Amerikaanse Diana Jones en Vanessa Peters & the Electrofonics, Het Canadese gezelschap Samatha Martin & Delta Sugar, punksinger-songwriter Austin Lucas, de multi-instrumentalist Arlan Feiles, de Amerikaan Spencer Albee en nieuwe talenten als Jim Keller, Joana Serrat, de Nederlandse Nina Lynn!
Praktische informatie
Tickets voor Ramblin’ Roots, dat dit jaar plaatsvind op zaterdag 23 oktober 2021, kosten 42,50 en zijn vanaf nu te koop. Meer informatie en tickets via:
https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/ramblin-roots-festival-2021-23-10-2021/


Roy Gaines overleden
12-08-1943 - 11-08-2021

 
Roy James Gaines werd op 12 augustus 1943 in Waskom, Texas geboren. Volgens andere bronnen zou dat drie jaar later zijn. Roy was een Texaanse gitarist, zanger en liedjesschrijver. Hij was de jongere broer van saxofonist Grady Gaines, bekend met de geweldige band The Upsetters. De laatste overleed vorig jaar op 29 januari.  

In 1943 verhuisde het gezin Gaines naar Houston. Roys eerste instrumenten waren de piano en de saxofoon. Door een ongeluk schakelde hij over op gitaar. De eerste gitaarlessen kreeg hij van Clarence Hollimon. Johnny Copeland werd daardoor een bekende van hem.  
Op 14-jarige leeftijd mocht hij zijn held T-Bone Walker begeleiden. Later verhuisde hij naar Los Angeles, waar hij o.a. Bobby Bland, Junior Parker, Big Mama Thorton, Roy Milton en Chuck Willis begeleidde zowel op het podium als in de studio.  

In 1956 nam hij twee singles op, die niks deden. Zelfs de namen ontbreken op zijn persoonlijke lijst. Daarna hetzelfde in de zestiger jaren. Ook die leverde niks op, dus nam hij de baan aan van gitarist in de band van Ray Charles en deed hij studiowerk met de Everly Brothers, The Surpremes, Stevie Wonder en Gladys Knight.  

In de Oosterpoort in Groningen ’77 maakte Roy zijn Hollands debuut. In 1982 kwam zijn eerste solo-album “Gainelining” uit. Roy had een kleine rol in The Color Purple uit 1985. “New Frontier” uit 2000 zorgde voor een hernieuwde belangstelling aan deze kant van de oceaan. In dat jaar trad hij op tijdens de Bluesestafette in Utrecht, stond op de cover en een groot interview in het bluesblad Block nummer 116, winter 2001 en twee jaar later als headliner in de Agnietenhof te Tiel. Daar vond de 12e editie van An Evening With The Blues plaats. In 2009 realiseerde hij Tuxedo Blues met Roy Gaines & His Orchestra. Daarna verdween Roy uit beeld van Europa. Hij had al een hekel aan het toeren en trad alleen nog regionaal op. (Tekst en foto: Bert Lek)


26 jaar Leerdam Blues in beeld
 
Vrijdag 18 juni vindt de opening plaats van ‘Nothing But The Blues’ in de Kunstplaats Vijfheerenlanden te Leerdam. 
Het is een ode aan de organisatoren Hein Derksen en Ben van Sloten, die 26 keer Blues Leerdam in het Dak organiseerden. 

Daarvoor boekten zij vele bekende Nederlandse bands in De Souffleur om vervolgens de stichting Blues 89 op te richten, die naast het jaarlijkse festival ook losse concerten hield met o.a. Alvin Lee van Ten Years After. Een andere activiteit was het uitbrengen van albums. Zo heeft Oscar Benton op het Glazz Town Records zijn cd The Best Part Of My Life’ uitgebracht in 1994. 

Naast alle posters van hun activiteiten zijn er veel foto’s te zien van de artiesten die in die jaren optraden, zoals The Hoax, die voor de eerste keer naar ons land kwamen, Ian Siegal, Magic Frankie, Danny Bryant en Matt Scofield om er maar een paar te noemen van de vele tientallen, die op een van de drie podia van het Dak stonden. 
De Kunstplaats Vijfheerenlandenis gevestigd aan de Markt 7 in Leerdam. 
De openingstijden zijn van donderdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 16.30 uur tot eind augustus.


Rotterdam Bluegrass Festival 2021 komt met een alternatieve editie

Vanwege de aanhoudende Covid-19 maatregelen en de daarmee gepaard gaande onzekerheden kan het grootste Bluegrass Festival van Europa helaas niet doorgaan op de vertrouwde manier.

Rotterdam Bluegrass 2021
Guido de Groot, oprichter Stichting Kito events en organisator Rotterdam Bluegrass Festival: “Vorig jaar hebben we het 10-jarige-jubileum door moeten schuiven naar dit jaar. We hebben dan ook tot het laatste moment de hoop gehad dat we het dit jaar wel konden vieren. Helaas kunnen we de kwaliteit en de wijze waarop we het festival willen organiseren en de bezoekers willen verwelkomen niet waarborgen. Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten, het Oude Noorden zal, in wat voor vorm dan ook, van 25 t/m 27 juni het podium zijn van Bluegrass!”

Stichting Kito events wil de bezoekers het oorspronkelijke festivalgevoel niet afnemen en komt in het laatste weekend van juni met alternatieven om het Bluegrass gevoel thuis en in Noord te beleven. Naast online streams is er een limited edition van “Rotterdam Bluegrass Festival live op de plaat” verkrijgbaar. Een unieke CD en LP op blauw vinyl, met liveopnames van memorabele optredens van de afgelopen 9 jaren. De LP is alleen tijdens het Bluegrass weekend én in beperkte oplage verkrijgbaar. Voor de diehards die zich thuis in het Rotterdam Bluegrass Festival willen wanen, is er een Hell Yeah@Home pakket verkrijgbaar.   

Rotterdam Bluegrass 2022
Het officiële 10 jarig-jubileum wordt doorgeschoven naar 2022 en wordt een XL editie met meer podia, jamsessies, jonge talenten, bars, eettentjes en meer Rotterdam Noord. Guido de Groot: “Volgend jaar gaan we het gewoon extra groots vieren. Dus zet alvast 24, 25 en 26 juni 2022 in je agenda, dan zorgen wij voor extra veel bier.”
Over het Rotterdam Bluegrass Festival.

Het Rotterdam Bluegrass Festival begon in 2009 als een buurtfeest en groeide uit tot een driedaags internationaal muziekevenement, waar niet alleen buurtbewoners en Rotterdammers op af komen, maar muziekliefhebbers uit heel Nederland, Europa en daarbuiten. In de afgelopen tien jaar stonden grote artiesten als Tony Trishka (VS), Sierra Hull (VS), The Po’ Ramblin’ Boys (VS) en Hackensaw Boys (VS) op het podium en stegen de bezoekersaantallen van 250 naar bijna 20.000. Naast bluegrass van het hoogste niveau biedt het festival een scala aan culinaire hoogstandjes, diverse workshops van optredende artiesten, een festivalmarkt, kinderprogramma en jamsessies. www.bluegrassfestival.nl


Zaterdag 6 november 2021
King Bee Music Bluesnight

Na geweldige Rosblues festivals met o.a. Walter Trout, Ten Years After, Johnny Winter, Danny Bryant, King King etc. leek het doek in 2019 definitief te vallen voor Stichting Rosblues. Sponsoren haakten af, een jaar later deed Corona zijn intrede … niet echt een ideale situatie om door te gaan met een jaarlijks festival.

"De stekker gaat eruit, maar we laten de stroom er nog lichtjes op staan!", zou Rinus van Zuidam na het laatste Rosblues Festival verklaren. En zie, in 2021 kan de spanning er weer op !!

King Bee Music Agency, jarenlang verantwoordelijk voor de line up van Rosblues, opperde de suggestie om haar 20-jarig bestaan te vieren in Rosmalen!
Georganiseerd door Stichting Rosblues in samenwerking met King Bee Music Agency in Partycentrum De Kentering in Rosmalen.

De artiesten die zullen optreden zijn:
•   SUGAR QUEEN (USA / NL)
•   KAI STRAUSS & THE ELECTRIC BLUES ALL STARS (DE)
•   KAT RIGGINS (USA / NL)

Drie fantastische bluesformaties met elk een eigen stijl. En U kunt daarbij aanwezig zijn. Voor €12,50 kunnen de eerste 150 belangstellenden een Early Bird ticket aanschaffen. Deze actie loopt zolang dit antal kaarten beschikbaar is, doch houdt op per 18 april. Na deze datum gaan de resterende kaarten in de voorverkoop voor €16,50. Indien daarna nog voorradig, kan men aan de kassa voor €20,00 een ticket bemachtigen.

De eerste band staat geprogrammeerd om 20.00 uur. Het is de bedoeling dat de blues-night eindigt om uiterlijk 01.00 uur.

(Early Bird) tickets kunnen worden besteld via  info@kingbeemusic.nl


Ribs & Blues 2021, nu officieel ook afgelast

Het festivalterrein op De Domineeskamp in Raalte zal ook dit jaar tijdens het Pinksterweekend leeg blijven. De organisatie van Ribs & Blues moet in de Corona pandemie voor de tweede keer een streep zetten door het bekende 3-daagse roots -en bluesfestival.

Voorzitter Ton Groot Beumer ziet voor het evenement ook geen alternatief: “Natuurlijk hebben we ook wel even gedacht om ons feest te verplaatsen naar het najaar maar daar waren we eigenlijk snel klaar mee. Ribs & Blues staat en valt met Pinksteren. Daarnaast is ons evenement altijd gratis toegankelijk, we hebben geen ‘verkochte’ kaarten uitstaan.
Het is heel erg jammer maar we moeten gewoon dealen met de maatregelen en houden ons gedeisd. In september wordt het al druk genoeg in evenementenland zoals het er nu uitziet.”

De 24e editie van Ribs & Blues staat nu gepland voor het Pinksterweekend 4-5-6 juni 2022.
Groot Beumer: “Zonder Corona hadden we dit jaar ons 25-jarig jubileum kunnen vieren, wat in het vat zit verzuurt niet. Gezondheid is echt belangrijker!’
www.ribsenblues.nl


Pure- Franky B. Boy van Engelen. (Eigen beheer)

Onze blues troubadour  Franky B. Boy van Engelen heeft een mini album ’Pure’ gemaakt met vier nummers.
Het album is keurig verdeeld in twee Engelstalige nummers en twee in zijn moerstaal.

Aan dit leuke product werken naast Frank op gitaar en zang mee John F. Klaver op gitaar en Renee Pool op sax.
De cd is opgenomen in de studio van Rob Orlemans (Rodisc) te Tiel.

Het album kost € 9.50 inclusief verzendkosten voor Nederland en is te bestellen via bluesyfrank@yahoo.com.

 


Dutch Blues Award Bijzondere Prestatie voor Blues4Kids

Bo Brocken en Vera van Faassen ontvingen op 6 december 2020 de DUTCH BLUES AWARD -BIJZONDERE PRESTATIE voor hun project ‘BLUES4KIDS’. 

Kinderen vertrouwd maken met het fenomeen BLUES is geen gemakkelijke opgave. Bo Brocken en Vera van Faassen durfden de uitdaging aan en niet zonder succes. Het is nogal wat om in kindertaal uit te leggen hoe blues is ontstaan. Hoe doe je dat? Is het niet te zwaarmoedig en begrijpen de kids het. Nou en of. De kinderen hangen aan de lippen van Bo en Vera die de droevige geschiedenis van de blues vertellen. 

Aan de hand van filmbeelden, materialen, begrijpbare liedjes en verhalen uit de tijd van de slavernij, wordt het de kinderen duidelijk gemaakt. Een enorme opgave! Helemaal lastig wanneer kinderen moeilijke vragen stellen. Maar nee, Bo en Vera weten op alle vragen de juiste antwoorden te geven. Petje af voor dit unieke duo dat zich met hart en ziel inzet om de kids op jonge leeftijd in aanraking te brengen met een voor hen onbekende muzieksoort. Meer informatie: https://bobrocken.nl/blues-4-kids/

De Dutch Blues Award – Bijzondere prestatie is bedoeld voor bluesmuzikanten of blues-acts die iets bijzonders gepresteerd hebben.

Vanaf 2018 lanceerde de Dutch Blues Foundation een nieuw systeem voor de toekenning van Awards. Hierbij is er onderscheid in muzikale kwaliteiten, populair zijn of iets bijzonders bereikt hebben. 

Vorig jaar ging de Award Bijzondere prestatie naar de band The Ragtime Rumours, voor het feit dat zij als eerste Nederlandse band de European Blues Challenge, Noorwegen 2018, wisten te winnen.


Dutch Blues CD Award uitgereikt aan The Dynamite Blues Band

TDBBThe Dynamite Blues Band ontving op 2 december 2020 de Dutch Blues CD Award 2019 tijdens een repetitieavond uit handen van bestuursleden Lianne Ruijgrok en Marcel van der Linden van de Dutch Blues Foundation. 

Voor de jaarlijkse Dutch Blues CD Award kunnen Nederlandse bands hun nieuwe CD aanmelden bij de Dutch Blues Foundation (DBF). Ze worden beluisterd en beoordeeld door een jury, bestaande uit presentatoren van blues-radioprogramma’s en bluesrecensenten. Uiteindelijk rollen daar aan het eind van het jaar drie nominaties uit, waarop bluesliefhebbers uit het hele land digitaal kunnen stemmen. 

In 2019 ontving de Dutch Blues Foundation 17 CD's. In de top-3 eindigden de Dave Warmerdam Band, Richville en The Dynamite Blues Band.

In februari kon er worden gestemd en de CD Medicine van The Dynamite Blues Band kreeg de meeste stemmen van het publiek. 

De titel van hun CD had niet toepasselijker kunnen zijn, een Medicine tijdens coronatijd.


John Hendrix ontvangt de Dutch Keeping The Blues Alive Award                          

JohnJohn “Groovetime” Hendrix heeft zaterdag 28 november 2020 de Dutch Keeping the Blues Alive Award (KBA) ontvangen. De KBA Award wordt jaarlijks uitgereikt door de Dutch Blues Foundation aan mensen of organisaties die in de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de bluesmuziek. John Hendrix heeft zich op vele vlakken ingezet voor de Blues, met als hoogtepunt de succesvolle Southern Blues Night, welke John met medeoprichter van het eerste uur (1997) Jan Zimny, het SBN-bestuur, het Parkstad Limburg Theater en vele anderen jarenlang organiseerde. 

Al in de jaren zeventig was John betrokken bij het organiseren van culturele activiteiten. Gedreven door een grote passie voor muziek werd hij een enthousiast verzamelaar van platen en cd’s en bezocht hij veelvuldig concerten. Hij ging radioprogramma’s over jazzmuziek samenstellen en presenteren. Dit eerst voor radio-omroep Sittard en sinds 2002 voor zender L1, ook in Limburg. Samen met Hubert van Hoof presenteerde hij programma’s als “Jazz tussen 5 en 6”, “Best of Jazz” en “Groovetime”, waardoor hij bij velen bekendheid kreeg als “John Groovetime Hendrix.”

Dat John’s hart bij de Blues ligt, blijkt uit zijn rol als promotor en organisator van diverse festivals zoals “Southern Blues Night” en “Southern Blues Nightfall” in Maastricht, Heerlen en Horst, waar hij jaren actief is geweest. Ook was John lid van de redactie van het blad “Jazznews” en heeft hij meegewerkt aan de samenstelling van de gelijknamige cd “Jazznews” vol.1. Sinds een aantal jaar is hij presentator van Blues Rock Tegelen en organisator en presentator van C-Blues in het Cultuurhuis Heerlen. Samen met andere radiomakers, presentatoren en programmeurs was John lid van B.R.U.L (Blues en Roots Uit Limburg), waar Giel Scholten aan de basis stond. Heden is het initiatief B.R.U.L ondergebracht onder Southern Blues Promotion. 

Naast al deze bezigheden was John als docent Nederlands werkzaam in het middelbaar onderwijs en was verbonden aan de Volksuniversiteit als docent Muziekgeschiedenis.

De uitreiking vond plaats in het Parkstad Limburg Theater, waar John volledig verrast werd door de Dutch Blues Foundation, samen met het bestuur van Southern Blues Night.


Willem van Dullemen in de Dutch Blues Hall of Fame

Willem van Dullemen is op 13 november 2020 toegelaten tot de Dutch Blues Hall of Fame. De Hall of Fame is een historisch archief van mensen die door optredens, opnames of documentatie van onschatbare waarde zijn of zijn geweest voor de Nederlandse blues geschiedenis en wordt jaarlijks uitgereikt door de Dutch Blues Foundation. 

Binnen de Nederlandse blues wereld neemt Willem van Dullemen zonder meer een belangrijke plaats in. Deze in 1951 geboren Rotterdammer leerde zichzelf jong gitaar spelen en vond zijn hart in de blues. Hij speelde in diverse groepen als “Tip in on”, “Hoochie Coochie”, “Groovetones” en “The Taildraggers“. Met de Hoochie Coochie formatie trad Willem op bij het North Sea Jazzfestival in 1981. Ook heeft hij twee soloalbums op zijn naam en speelde hij mee op albums van Willie J. Campbell en Fentom Robinson.

Vanaf 2012 tot op heden speelt hij in de groep “Stackhouse“, een swingende band, die eigen werk combineert met traditionele Chicago blues. Samen met mondharmonicaspeler Machiel Meijers vormt Willem de spil van de band. In 2013 verscheen de eerste CD “Big fish Boogie” met daarop werk van eigen hand en ook traditionele blues. Door optredens in binnen- en buitenland en op diverse festivals heeft de groep inmiddels meer bekendheid gekregen. Hun laatst uitgekomen CD “Tailgattin” werd bij diverse blueskenners met lof ontvangen. 

Ook was Willem één van de grondleggers van “Little Hat”, een trio dat zich de laatste jaren verdiepte in oude akoestische, primitieve en dansbare oer blues uit begin en midden van de vorige eeuw. Hiermee brachten ze deze prachtige muziek opnieuw onder de aandacht. 

Kortom, een blues veteraan waar bluesminnend Nederland niet omheen kan. Meer informatie: www.stackhouse.nl

Vorig jaar viel de eer te beurt aan de Bintangs. Eerder werden de bluesmuzikanten Harry (Cuby) Muskee, Oscar Benton, Rob Hoeke, Eelco Gelling, Michael de Jong en Hans Theessink opgenomen in de HOF. Daarnaast zijn toegelaten de bands Barrelhouse, Livin’ Blues en Flavium en de non-performers Martin van Olderen en Jaap Hindriks.


 

bluesmagazine Blues-On-The-Road

bluesrock-fotopagina
 
CD van de maand

Sweet BourbonBorn A Rebel - Sweet BourbonLive-recensies

DBF Weergaloos

12 Bar Blues Band Live In Monster
Harlem Lake in Loods 4
Ian Siegal in The Shack
Ramblin Dog in The Shack
Robbert Fossen The Chicago Four in JJ Music House
JJ Sharp J.J. Sharp and The Salty Dog in De Boerderij
Meena Meena Cryle and the Chris Fillmore Band
Fat Harry Fat Harry & The Fuzzy Licks in Noviteit Monster
DWDB Dave Warmerdam Band intiem concert in Lisserbroek
The Strikes The Strikes featuring Big Pete, back in town
THe Juke Joints The Juke Joints, geen FeestbandCD-recensies
Hard Time Blues - Big Daddy Wilson
Cab Driving Man - Ticket West
Wine, Whiskey and Wimmen - Little Hat
Raw - Richville
Tinfoil Hat - Popa Chubby
Johnny Mastro & Mama's Boys - Elmore James For President
Live Jimmy Reiter
Live In Eppingen - Ole Frimer Band
Sunsete Cleaners Sad Songs For Us To Bear – Sunshine Cleaners
The Bluesbones Live On Stage - The Bluesbones
Jimmie Vaughan The Pleasure's All Mine - Jimmie Vaughan
Dion Dion - Blues With Friends
Sweet Bourbon Born A Rebel - Sweet Bourbon
Against The Wind Against The Wind - Phil Bee
popa chubby It's A Mighty Hard Road - Popa Chubby
Dave Warmerdam Band Play - Dave Warmerdam Band
Sam Mitchell Unreleased Volume 1 - Sam Mitchell
Ruben Hoeke Band All Saints - Ruben Hoeke Band
Chris Barber Memories Of My Trip - Chris Barber