Up Texfree 2015 Slideshow

 

Vrijdag 28 augustus in Venlo
Texfree opent met top line-up op de bluesavond

Tekst: Wil Wijnhoven
Foto's: Wil Wijnhoven

Phil BeeEn zo is er al weer een jaar voorbij en sta je bij de Meulewiekers op het trapveldje de bluesavond van het inmiddels traditionele Texfree Festival bij te wonen. Dit driedaagse festival, dat gratis toegankelijk is, wordt steevast geopend met een bluesavond. En iedere keer lukt het de organisatie om een strakke line-up neer te zetten. Een line-up die ieder jaar de nodige bezoekers weet te trekken. Dat geld ook voor deze editie waarbij Phil Bee’s Freedom de spits afbijt gevolgd door Sugarboy & The Sinners en als afsluiter Chris Bergson Band uit de States. De afterparty wordt verzorgd door de lokale formatie Nolles Blues Band.

Het weer zit na een regenachtige week mee wat de sfeer er alleen maar beter en vooral gezelliger op maakt. Daarnaast zijn de catering en de drank prima verzorgd, al bij al een goed georganiseerde avond.

Na de periode van King Mo heeft Phil Bee zich heel even gedeisd gehouden. Maar ja, buiten tennis, zit de muziek toch in zijn bloed. En zo gaat hij in eerste instantie jammen met een paar vrienden dat uiteindelijk uitmondt in Phil Bee’s Freedom. Een band die erg mooie muziek maakt. Met naast Phil Bee die de vocalen verzorgt ook Berland Rours en John F Klaver op gitaar; Pascal Lanslots achter de toetsen en Marcus Weymaere als drummer. Een zestal dat wel weet hoe je muziek moet en kunt maken, geopend wordt er met het nummer ‘For My Brother’ een fantastisch mooie uitvoering gevolgd door nummers als ‘Got To Get Better’ en het van Warren Haynes gecoverde ‘Soulshine’. Sugarboy
Een puike set zet de band neer en je kunt zien dat hier een groep muzikanten staat dat plezier heeft in het maken van muziek. Sinds de eerste keer, november 2014, dat ik de band gezien heb en John F Klaver zich erbij gevoegd heeft, is de band gegroeid. Het is een eenheid geworden die live zijn mannetje staat. Met een top setlist vermaken zij het publiek en oogsten zij bijval.

Sugarboy & The Sinners, winnaars van de Dutch Blues Challenge, zetten de boel ook eens stevig op zijn kop. Met een setlist opgebouwd om hun album ‘All You Can Eat’ gaan zij door waar hun voorgangers zijn gestopt. ‘Bad Habits’ daarmee openen zij en trekken een lekkere set door tot aan hun toegift. Wat een band en wat een blues ze spelen. Nummers als ‘Stop The Fussin’ en “If I Had Money’ het gaat van uptempo naar wat rustig werk en dan weer door naar uptempo. De harp van Boy en het gitaarspel van Ronnie klinken net zoals de baspartijen van Vinnie en de drum van Frankie super op elkaar ingespeeld.
Geen wonder dat zij de Dutch Blues Challenge hebben gewonnen en zij in Memphis het zo goed gedaan hebben. En na zo’n vet optreden mag een goede toegift niet ontbreken.

Jonge honden die de blues spelen zoals de blues moet zijn, prachtig om te zien maar vooral ook om te horen.

chris bergsonLive is de Chris Bergson band voor mij onbekend. Ik heb hun recente album “Live At Jazz Standard”.
Een buitengewoon fraai album en dus ben ik benieuwd hoe hij het hier live zal gaan doen. Het enige gemis is de blazerssectie die je wel op het album hoort. Maar of dat van invloed is betwijfel ik. Want zijn zang en gitaarspel maken ontzettend veel goed en samen met zijn backingband zet hij naar mijn idee een sterke set neer.
Beter eigenlijk dan dat ik had verwacht. Zijn nummer ‘Going’ Home’, een eigen nummer, klinkt prachtig. Maar het nollesmeeste raakt me toch zijn stem. Soulachtig maar toch ook weer het rauwe van de blues erin. Dat komt geweldig tot uiting in het nummer ‘The Only One’. Covers gaat de band ook niet uit de weg. Zo spelen zij songs van Bessie Smith en Willie Dixon.

Met een stevige toegift sluit de band het hoofdpodium af en kunnen wij ons binnen, het wordt toch al wat kouder, verwarmen bij de blues van Nolles Blues Band. Een lokale formatie die hier in de regio al een goede naam heeft opgebouwd.

Tot diep in de nacht gaat Nolles Blues Band door met een keur aan bekend werk zoals: ‘Wish You Would’ en het erg goed uitgevoerde ‘Shake Your Hips’. Als ik hun setlist bekijk dan kan ik alleen maar zeggen dat ze een goede smaak hebben. Maar bovenal dat ze de nummers die ze gekozen hebben ook goed coveren. Een betere afsluiting van het blues gedeelte kun je eigenlijk niet hebben dan met dit kwartet.
Natuurlijk zijn het geen pro’s, maar dat neemt niet weg dat iedereen die hier voor de band staat geweldig uit zijn plaat gaat.

Het is een mooi feestje geweest Texfree 2015 op naar 2016.

 

Chris Bergson Band (1 van 8)-2-2
Chris Bergson Band (2 van 8)-2-2
Chris Bergson Band (3 van 8)-2-2
Chris Bergson Band (4 van 8)-2-2
Chris Bergson Band (5 van 8)-2-2
Chris Bergson Band (6 van 8)-2-2
Chris Bergson Band (7 van 8)-2-2
Chris Bergson Band (8 van 8)-2-2
Nolles Blues Band (1 van 6)-2-2
Nolles Blues Band (2 van 6)-2-2
Nolles Blues Band (3 van 6)-2-2
Nolles Blues Band (4 van 6)-2-2
Nolles Blues Band (5 van 6)-2-2
Nolles Blues Band (6 van 6)-2-2
Phil Bees Freedom (1 van 1)-2-2
Phil Bees Freedom (1 van 9)-2-2
Phil Bees Freedom (2 van 9)-2-2
Phil Bees Freedom (3 van 9)-2-2
Phil Bees Freedom (4 van 9)-2-2
Phil Bees Freedom (5 van 9)-2-2
Phil Bees Freedom (6 van 9)-2-2
Phil Bees Freedom (7 van 9)-2-2
Phil Bees Freedom (8 van 9)-2-2
Phil Bees Freedom (9 van 9)-2-2
Sugarboy and The Sinners (1 van 7)-2-2
Sugarboy and The Sinners (2 van 7)-2-2
Sugarboy and The Sinners (3 van 7)-2-2
Sugarboy and The Sinners (4 van 7)-2-2
Sugarboy and The Sinners (5 van 7)-2-2
Sugarboy and The Sinners (6 van 7)-2-2
Sugarboy and The Sinners (7 van 7)-2-2

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 31 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help