Up Kozmic Blue en La Vendore Roque in Royal Irene Slideshow
 

Zaterdag 12 oktober in Royal Irene, Blerick
Kozmic Blue en La Vendore Rogue in Royal Irene


Tekst en foto's: Wil Wijnhoven

KOZMIC BLUEZaterdagavond 12  oktober staat het tweede bluesavondje in Royal Irene op het programma. Dit keer met de Duitse formatie Kozmic Blues en de Engelse formatie La Vendore Rogue. De laatste band is een verrassing, het is de voortzetting van de befaamde band Hokie Joint. Nu zonder harpspeler maar met een toetsenist en een nieuwe basgitarist.
De aftrap wordt gedaan door Kozmic Blue, een band die als basis de muziek en stijl van Janis Joplin hanteert en haar naam dankt aan een nummer van haar. Hun setlist bestaat uit eigenwerk en covers van onder meer Janis Joplin.


Zangeres Maggie Mackenthun heeft een stem die lijkt op die van Janis Joplin. Maar daarnaast speelt ze ook nog de bluesharp en de dwarsfluit. Een instrument dat we zelden in deze muziekstroming tegenkomen. Opvallend is dat de drummer tevens ook gitaar speelt en deel ook de zang voor zijn rekening neemt.
Frontlady Maggie trekt alle aandacht naar zich toe, niet alleen met haar stemgeluid maar ook met haar uitstraling en haar performance. Daarmee lukt het haar om de toehoorders te triggeren en te binden. Regelmatig gaat ze van het podium tussen het publiek doorlopen terwijl ze de bluesharp bespeeld. De keuze van haar songs is niet al te verrassend. Omdat haar stem nogal gelijkenis vertoond met Janis Joplin worden we getrakteerd met covers van deze ‘flower-power-icoon’. Maar de verrassing zit hem voornamelijk in het eigen werk en in het gebruik van de dwarsfluit die toch een andere dimensie aan haar bluesnummers geeft. Waarbij ik wel moet zeggen dat het me soms doet denken aan Focus of Jethro Tull.
Tijdens het nummer ‘Motherless Child’, een eigen compositie met intro op dwarsfluit ontdek je eigenlijk de werkelijke muzikale kracht van dit trio. De ballad ‘Daimonds And Glass’ is een nummer dat me raakt. Zo intens gezongen met die rauwe stem en sterk begeleidt kan dat ook haast niet anders. De set wordt afgesloten met het overbekende ‘Me And Bobby McGee’.
Ik vind het overigens helemaal niet vreemd dat het voorprogramma een toegift mag spelen. En het verbaast me ook totaal niet dat ze dat doen met: ‘Mercedes Benz’. Een goede afsluiting kan ik zeggen maar ook een goede opwarmer voor de hoofdact.

Wie heeft in het jonge verleden niet genoten van de optredens van Hokie Joint. De Britse formatie met frontman de flamboyante zanger JoJo Burgess? Dat zullen er velen zijn en ook velen hebben deze band verwacht in Blerick. Echter Hokie Joint bestaat niet meer en heeft plaatsgemaakt voor “La Vendore Rogue”. Harpspeler Giles King en bassist Fergie Fulton hebben de band verlaten en daarvoor in plaats gekomen zijn: toetsenist Warren Lynn en bassist Rob ‘Tank’ Barry. Een nieuwe band en een iets andere muziekstijl zonder hun basis ‘Hokie Joint’ te verloochenen. Afgaande op hun setlist krijgen we vooral nieuw werk te horen afgewisseld met werk uit de periode van Hokie Joint. Toch iets herkenbaars te horen.
Het verrassende effect dat de Hokie Joint mij tijdens hun eerste liveoptreden heeft bezorgd krijg ik nu niet. JoJo is iets rustiger geworden maar steelt nog steeds de show en gitarist Joel Fisk en drummer Stephen ‘Cupsey’ Cutmore zijn naar mijn idee gegroeid. Ze spelen nog strakker en volwassener als dat al zou kunnen.
Hun stijl beweegt zich ook richting de country maar klinkt nog steeds zo rauw en hard als vroeger. En vooral dat laatste spelt in het nadeel van de toetsen. Het typische orgel-geluid van de Norg valt totaal weg en dat is wel jammer.
Ik houdt er wel rekening mee dat de band, alhoewel ze al een ‘EP-tje’ hebben uitgebracht, nog niet volgroeid is in hun huidige stijl en formatie. De tijd zal leren of de band tot een hechte eenheid gesmeed kan worden waarmee ze weer diverse bluespodia kunnen gaan bestormen.

Vanavond in Royal Irene laat ik het over mee heen komen en pik zo nu en dan enkele fraaie nummers mee zoals: ‘Stop Breaking Down’ een Robert Johnson song met fantastische slide van Joel Fisk. En daar kan ik dan weer intens van genieten, ze mogen een nieuwe weg ingeslagen zijn maar dit is gebleven… toppie.
Op dit moment kan de band me matig overtuigen maar ik denk over enige tijd als alle puzzelstukjes in elkaar vallen en het een gesmede eenheid wordt ze mij wel degelijk kunnen overtuigen.

 

Kozmic Blue (2 van 13)
Kozmic Blue (3 van 13)
Kozmic Blue (4 van 13)
Kozmic Blue (5 van 13)
Kozmic Blue (6 van 13)
Kozmic Blue (7 van 13)
Kozmic Blue (8 van 13)
Kozmic Blue (9 van 13)
Kozmic Blue (10 van 13)
Kozmic Blue (11 van 13)
Kozmic Blue (12 van 13)
Kozmic Blue (13 van 13)
Kozmic Blue (14 van 13)
La Vendore Roque (2 van 13)
La Vendore Roque (2 van 1)
La Vendore Roque (3 van 13)
La Vendore Roque (4 van 13)
La Vendore Roque (8 van 13)
La Vendore Roque (6 van 13)
La Vendore Roque (7 van 13)
La Vendore Roque (9 van 13)
La Vendore Roque (5 van 13)
La Vendore Roque (10 van 13)
La Vendore Roque (11 van 13)
La Vendore Roque (12 van 13)
La Vendore Roque (13 van 13)
La Vendore Roque (14 van 13)

  button-home button-gastenboek button-recensies  


Totaal aantal foto's: 27 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help