Up Bluesnight Roermond 2017 Slideshow

 

Zaterdag 15 april, 2018, ECI Cultuurfabriek, Roermond
Bluesnight Roermond weer terug… en hoe!!!!

Tekst: Wil Wijnhvoen
Foto's: Wil Wijnhoven

Renaud
Na succesvolle jaren van de Bluesnight in Schouwburg De Oranjerie kwam er in 2008 een einde aan dit bijzonder fraaie bluesfestival. Het heeft bijna 10 jaar geduurd voordat Joost Jansen weer kans heeft gezien om dit prestigieuze festival nieuw leven in te blazen.
Met, volgens de organisatie, ruim 350 verkochte kaarten mag de comeback zeker geslaagd worden genoemd.
Gezien het affiche had ik het wel verwacht maar gezien de activiteiten op bluesgebied in de regio ook weer niet. Er is zoveel te doen waardoor het maken van keuze soms een moeilijke bezigheid wordt. Maar goed…, ik sta dus voor het podium waar vanavond alles gaat gebeuren van de Bluesnight.


Het tijdschema is strak want klokslag 20.00 uur begint Harmony Two Tones met zijn een uur durende optreden. Overigens alle bands spelen vanavond rond 60 minuten.
De Belgisch/Nederlandse formatie is na enkele jaren weer bij elkaar voor een optreden. Frontman Renaud Leisire die de zang en harp voor zijn rekening neemt wordt ondersteund door Franky Gomez, drums; Mo Gomez, gitaar; Ernesto Zvar, gitaar en zang en Donné La Fontaine achter de staande bas. Hun muziekstijl gaat van blues richting ska, reggae en jazz met invloeden van onder meer: Little Walter; Percy Mayfield en Sonnyboy om er zo maar eens een paar te noemen. Een beetje verbaasd dat zo’n band de opening verzorgd ben ik wel, dat maakt het er echter niet minder om. De band staat na al die jaren nog steeds als een huis en het is je oren strelen bij hun uitvoeringen van ‘Shout Shout’; ‘Ain’t No Big Deal’ of ‘Oh Baby’. Wat een supertoffe opening en dan moet de rest nog komen.

DustyThe Dry Riverbed Trio schakelt nog een tandje bij met een stijl tussen roots, blues, rockabilly uit de veertiger en vijftiger jaren. En net zoals Harmony Two Tones kun je hun set omschrijven als bijzonder gevarieerd. Uptempo wordt afgewisseld door slowblues, onbekend werk met bekend werk. Het trio maakt er weer een verdomd fraaie set van. Gitarist Dusty Ciggaar knalt zoals we gewend zijn en zijn broer Darryl achter de drumkit en Ronald Tilgenkamp aan de staande bass blijven daarbij niet achter.
Wat is die Dusty een supergitarist, ik reken hem tot de absolute top in Nederland. Iets dat hij keer op keer bewijst tijdens de optredens. En wat een geweldig mooie nummers hebben ze op hun setlist prijken van bijvoorbeeld Freddie King en Lightning Hopkins. Mooie uitvoeringen volgen van ‘I’m Gonna Be A Big Star’; ‘Train Train’; ‘Act Naturaly’ en ‘Just Forgive Me’.
Het publiek reageert op het spel van dit trio en vooral van Dusty als hij weer een solo speelt. Dit is gewoonweg genieten.

BarrelhouseAl ruim 40 jaar toert Barrelhouse door de wereld en enkele maanden geleden hebben ze nog hun nieuwe album “Almost There” uitgebracht. Een band die als geen ander weet hoe je het publiek moet bespelen. En dat is gewoon met hele mooie en hoogstaande bluesnummers. Zowel eigen werk als covers worden tot in de puntjes live gespeeld. Het is ook geen wonder dat de band al zo lang aan de blues top staat.
Zangeres Tineke Schoenmaker beschikt nog steeds over een mooie stem waar nog geen sleet op is, dat geldt trouwens ook voor de andere bandleden. Ze kunnen inmiddels putten uit een arsenaal aan nummers waarbij: ‘Sally Go Round’ natuurlijk niet mag ontbreken maar ook niet ‘Baby Please’ en ‘I Wish I Could Pray’ dat opgedragen wordt aan wijlen Truus van café De Weegbrug. Het Roermondse bluescafé waar de band regelmatig op het podium heeft gestaan. De titeltrack van hun recente album “Almost There” mag natuurlijk ook niet ontbreken. Barrelhouse is een band die ik al vaak heb gezien maar waar ik nog altijd met veel plezier naar toe ga. Blues van de bovenste plank.

Guus De lokale bluesformatie Big Rich & The Blacksmith Company sluit de editie van Bluesnight Roermond 2017 af. Met een stevige dosis moddervette blues en uiteraard veel bluesharp. Richard van de Elzen aka Big Rich is een liefhebber van dit instrument en neemt dat voor zijn rekening net zoals de zang.  Met een flinke dosis lef en een uitgekookte setlist waarop nummers prijken van Howlin’ Wolf; Billy Boy Arnold; James Harman, The Fabulous Thunderbirds en eigen werk.

De band begint met het bekende ‘Pretty Baby’ van The Fabulous Thunderbirds en wat me opvalt is dat de band ten opzichte van de eerste keer dat ik ze zag enorm gegroeid is. Het is een eenheid geworden en het lijkt of iedereen zijn plek heeft gevonden. Dat gegeven straalt de band en hun muziek ook af. Dat merk je aan een nummer als: ‘Try To Call You’ van Lynwood Slim. Een nummer dat je moet kunnen spelen maar ook de lef hebben om het te spelen. Dit is een prima zet om deze band het festival te laten afsluiten. Nog even op adem komen van de vorige bands zorgt Big Rich met zijn mannen er nog voor dat je kunt genieten van hun volvette blues.

De comeback van de Bluesnight Roermond mag als geslaagd de boeken in. Op naar de volgende editie zou ik zo zeggen. Een toplocatie, één podium, goed bereikbaar en parkeerplaatsen. Wat wil je nog meer????

 

Harmony Two Tones (4 van 7)
Harmony Two Tones (3 van 7)
Harmony Two Tones (7 van 7)
Harmony Two Tones (5 van 7)
Harmony Two Tones (2 van 7)
Harmony Two Tones (6 van 7)
Harmony Two Tones (1 van 2)
Harmony Two Tones (2 van 2)
Dry Riverbed Trio (3 van 12)
Dry Riverbed Trio (2 van 12)
Dry Riverbed Trio (5 van 12)
Dry Riverbed Trio (4 van 12)
Dry Riverbed Trio (6 van 12)
Dry Riverbed Trio (9 van 12)
Dry Riverbed Trio (7 van 12)
Dry Riverbed Trio (8 van 12)
Dry Riverbed Trio (10 van 12)
Dry Riverbed Trio (11 van 12)
Dry Riverbed Trio (12 van 12)
Dry Riverbed Trio (1 van 1)
Barrelhouse (1 van 15)
Barrelhouse (2 van 15)
Barrelhouse (3 van 15)
Barrelhouse (4 van 15)
Barrelhouse (5 van 15)
Barrelhouse (6 van 15)
Barrelhouse (7 van 15)
Barrelhouse (8 van 15)
Barrelhouse (1 van 1)
Barrelhouse (9 van 15)
Barrelhouse (10 van 15)
Barrelhouse (11 van 15)
Barrelhouse (12 van 15)
Barrelhouse (13 van 15)
Barrelhouse (15 van 15)
Big Rich and The Blacksmith Company (3 van 11)
Big Rich and The Blacksmith Company (1 van 11)
Big Rich and The Blacksmith Company (4 van 11)
Big Rich and The Blacksmith Company (5 van 11)
Big Rich and The Blacksmith Company (6 van 11)
Big Rich and The Blacksmith Company (7 van 11)
Big Rich and The Blacksmith Company (8 van 11)
Big Rich and The Blacksmith Company (9 van 11)
Big Rich and The Blacksmith Company (10 van 11)
Big Rich and The Blacksmith Company (11 van 11)
Sfeer (1 van 5)
Sfeer (2 van 5)
Sfeer (3 van 5)
Sfeer (4 van 5)
Sfeer (5 van 5)

  button-home button-gastenboek button-recensies  


Totaal aantal foto's: 50 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help