Up 5e Huberts Hootenanny Slideshow

 

Zondag 23 april 2017, Muziekgieterij, Maastricht
5e Hubert's Hootenanny

Tekst: Wil Wijnhoven
Foto's: Wil Wijnhoven


HubertHubert van Hoof, een radiomaker pur sang, wars van weelde en ijdeltuiterij. Een discjockey die staat voor zijn zaak ‘het promoten van goede muziek’ en voor velen een voorbeeld en inspirator. Dat is wat Hubert van Hoof ruim 40 jaar heeft gedaan bij de KRO en bij L1 (voorheen ROZ en Omroep Limburg).
Hubert wil nog een keer zijn ding doen, het organiseren van een Hootenanny, de vijfde editie inmiddels. Locatie is deze keer de Muziekgieterij, de oude timmerfabriek aan de Bosschestraat aan de rand van het centrum van Maastricht.
En zoals dat vaak gaat bij jubilarissen of werknemers die men pensioen gaan…. De baas geeft een receptie met toespraken van vrienden en kennissen. Dus staat daar ineens Jan Donkers, voormalig radiomaker bij de VPRO en vriend van Hubert met een toespraak vol anekdotes en een paar geweldig mooie cadeaus.


En dan gaat het feestje beginnen met Arnold Rypens, ik noem hem maar de muziekprofessor die al sinds 1990 samenwerkt met Hubert. ‘The Originals’ live… waarbij hij aan de hand van oude muziekfragmenten en beelden verteld over onder meer zijn reis, samen met Hubert, naar de States en een interview met Alan Lomax.

Echter voordat de liveklanken door de Muziekgieterij schallen komt Leo Hauben, Huberts baas, nog een korte toespraak houden met uiteraard een passend cadeau. En alsof dat nog niet voldoende is krijgt hij ook videoboodschap van Brendan Crocker. Hij zou vandaag op dit feestje optreden maar moest vanwege medische omstandigheden afzeggen. Met een leuke song, live gezongen, bedankt hij Hubert en kan Brendans plaatsvervanger Arno Adams starten met de 5e Hootenanny. Hubert kondigt hem aan als de treurwilg van Belfeld, ikzelf zou hem liever singer/songwriter van de kleidelta willen betitelen.
Met zijn band brengt hij enkele oude en enkele nieuwe songs ten gehore. Het hele mooie ‘Mooder Mich’ of ‘Weg van Heej’ en ‘De Sjravelaer’. Dit is ‘echte’ blues maar dan gezongen in het dialect. Kun je blues in dialect zingen? Absoluut Daniel Lohues en zeker ook Arno Adams zijn daar het levende bewijs van. Iedere maand brengt Arno een nieuwe single uit en daarvan volgen er een paar in dit korte optreden.

JW RoyDe optredens zijn verdeeld over twee podia, het grote podium in de theaterzaal en een kleintje in de entreehal. Daarop staat Jan-Willem Roy inmiddels klaar om het stokje van Arno over te nemen. Ook zo’n geweldige zanger die met zijn Brabantse roots geweldige teksten en muziek schrijft. Straks met Guus Meeuwis op Pinkpop, nu bij Hubert’s feestje, gewapend met zijn gitaar en stem, om enkele van zijn fraaie songs te spelen, zoals ‘Broken Wings’ of ‘Dear John’ en als verzoekje ter afsluiting ‘Kitchen Table Blues’. Tussendoor praat hij op een ludieke manier de songs aan elkaar. Voor mij een lekker en verrassend optreden.

Henk Steijvers (Janse Bagge Band) staat samen met Circo Di Sento op het podium. Als eerste brengt Henk het autobiografische nummer ‘Agenda’ in het dialect. Wat me opvalt is de frisse zang en geweldige tekst van dit nummer. Dat geldt ook voor ‘Prakezeere’ en als afsluiting het jolige ‘Spiel Es Noch Amaol’, daarna gaat de band zonder Henk nog verder en met Hubert achter de toetsen volgen nog enkele songs waarvan ik moet bekennen dat ik de titels niet allemaal ken.

Terug naar het ‘kleine’ podium waar Michael Fracasso, de Italiaanse singer/songwriter samen met de Koreaan/Amerikaanse folkzangeres Betty Soo gaan optreden. Michael begint solo met het indringende ‘Elisabeth Lee’. Na enkele nummers komt Betty erbij en spelen ze samen de circa dertig minuten vol met nummers zoals ‘Say Monday’. Een duo dat uitermate past in de sfeer van dit feest, soms met opwekkende liedjes soms met treurige liedjes. Maar wel iedere keer de juist noot weten te raken.

Ben ReelBen Reel Band uit Ierland, voordat ik van hem digitaal zijn laatste album had ontvangen, kende ik hem en zijn muziek totaal niet. Maar met zijn album “7th” heeft hij mijn interesse gewekt. En sinds zijn optreden hier ben ik helemaal overstag. Live nog indrukwekkender dan op het album. Een mooie mix van rustige en opzwepende songs met daarin stevige gitaarpartijen. De gitarist in de band geeft er flink de snok aan en laat zijn gitaar op fikse wijze laat spreken. Dit is een supervet optreden en zijn song: ‘Lucky Strike’ van zijn recente album klinkt als een klok. Maar ook: ‘Take Me To The River’ en ‘Your Not Alone’ doen dat. Een ode aan Hubert brengt hij met het Van Morrison nummer ‘Sweet Thing’ Ben speelt met zijn band langer en zorgt voor een fraaie en sterke gig. Even iets anders dan de overige singer/songwriters. Net op het goede moment geprikt door Hubert.

Ivo Rosbeek samen met Paul van Loo besluiten op het kleine podium met hun covers van onder meer Bob Dylan en Tom Waitts in het Limburgs vertaald. Klinkt allemaal zo cool en rustig en voor menig een ook pakkend zoals blijkt.

Headliner is Rootbag, de band van Richard van Bergen, samen met Jody van Ooijen en Roelof Klein spelen zij een mix van oude en nieuwe nummers die in september op hun nieuwe album zullen prijken. Verder worden er uiteraard ook andere songs gespeeld zodat er een top setlist op de planken ligt. Maar nog steeds blijf ik ‘Nobody’ en ‘Give Me Your Heart’ pareltjes van songs vinden. Het nieuwe ‘That’s What You Do’ is ook zo’n mooi nummer en dat beloofd wat voor het nieuwe album. En het hilarisch bedoelde ‘Headache Tonight’ mag er ook wel zijn.

Na, zo’n lange dag gaat bij mij op een gegeven moment toch wel het lampje uit en besluit ik net voor dat alles voorbij is te vertrekken. Maar niet zonder te zeggen dat ik van begin tot einde heb genoten van deze ‘laatste’ editie van Hubert’s Hootenanny.

 

Sfeer (1 van 1)
Jan Donkers en Hubert van Hoof (1 van 1)
Jan en Hubert  (1 van 1)
Uitpakken die hap (1 van 1)
Video boodschap van Brendan Crocker (1 van 1)
Leo Hauben en Hubert (1 van 1)
Arno Adams (1 van 11)
Arno Adams (10 van 11)
Arno Adams (11 van 11)
Arno Adams (3 van 11)
Arno Adams (5 van 11)
Arno Adams (6 van 11)
Arno Adams (7 van 11)
Arno Adams (8 van 11)
Arno Adams (9 van 11)
Arnold Rypens - The Originals Live (1 van 1)
Ben Reel Band (1 van 14)
Ben Reel Band (13 van 14)
Ben Reel Band (11 van 14)
Ben Reel Band (3 van 14)
Ben Reel Band (12 van 14)
Ben Reel Band (14 van 14)
Ben Reel Band (2 van 14)
Ben Reel Band (4 van 14)
Ben Reel Band (5 van 14)
Ben Reel Band (8 van 14)
Ben Reel Band (9 van 14)
Circo di Sento met Henk Steijvers (1 van 14)
Circo di Sento met Henk Steijvers (10 van 14)
Circo di Sento met Henk Steijvers (3 van 14)
Circo di Sento met Henk Steijvers (9 van 14)
Circo di Sento met Henk Steijvers (13 van 14)
Circo di Sento met Henk Steijvers (7 van 14)
Circo di Sento met Henk Steijvers (14 van 14)
Circo di Sento met Henk Steijvers (2 van 14)
Circo di Sento met Henk Steijvers (4 van 14)
Circo di Sento met Henk Steijvers (5 van 14)
Circo di Sento met Henk Steijvers (6 van 14)
Circo di Sento met Henk Steijvers (8 van 14)
JW Roy (1 van 5)
JW Roy (3 van 5)
JW Roy (4 van 5)
JW Roy (5 van 5)
John Hendrix (1 van 1)
Michael Fracasso en Betty Soo (1 van 9)
Michael Fracasso en Betty Soo (3 van 9)
Michael Fracasso en Betty Soo (5 van 9)
Michael Fracasso en Betty Soo (9 van 9)
Michael Fracasso en Betty Soo (6 van 9)
Michael Fracasso en Betty Soo (7 van 9)
Michael Fracasso en Betty Soo (8 van 9)
Presentator Hubert van Hoof (1 van 1)
Paul van Loo en Ivo Rosbeek (1 van 7)
Paul van Loo en Ivo Rosbeek (3 van 7)
Paul van Loo en Ivo Rosbeek (4 van 7)
Paul van Loo en Ivo Rosbeek (5 van 7)
Paul van Loo en Ivo Rosbeek (7 van 7)
Rootbag (17 van 20)
Rootbag (14 van 20)
Rootbag (15 van 20)
Rootbag (16 van 20)
Rootbag (13 van 20)
Rootbag (18 van 20)
Rootbag (19 van 20)
Rootbag (20 van 20)
Rootbag (3 van 20)
Rootbag (5 van 20)
Rootbag (6 van 20)
Rootbag (9 van 20)

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 69 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help