Up 25e Kwadendamme Bluesfestival Slideshow

 

Festivalterrein Kwadendamme, 11, 12 en 13 mei 2017
25e Kwadendamme Bluesfestival, een lintje, een cadeautje, een reünie en veel blues

Tekst: Wil Wijnhoven
Foto’s: Wil Wijnhoven


KwadendammeKwadendamme, gemeente Borssele, een katholiek bolwerk in een protestantse omgeving met circa 950 inwoners ontvangt in het weekend van 11 tot en met 13 mei ruim 1250 bluesfans uit heel Europa.
Drie dagen lang kunnen zij zich laven in diverse stijlen van de bluesmuziek en kunnen kiezen uit 18 bands en artiesten die tijdens deze jubileum editie optreden. En vanaf januari al uitverkocht huis… Een knap staaltje werk van de organisatie maar ook van de vrijwilligers.
En eigenlijk is het een reünie van bluesfans, bands en muzikanten. Vele bekende gezichten kom je weer tegen maar ook de bands en muzikanten hebben al een of meerdere keren op het podium van dit befaamde bluesfestival gestaan. Een feest van herkenning dus.

Lord BernardoDag 1
En als je een jubileum viert krijg je een cadeautje, in dit geval krijgt het publiek dat in de vorm van een gratis bluesavond met optredens van The Goon Mat & Lord Bernardo; The Dynamite Blues Band en Louis King & C.C. Jerome’s Jetsetters. Dat is dus al vanaf de eerste tot en met de laatste band vuurwerk.

En om het feest nog eens compleet te maken wordt Peter Kempen door locoburgemeester Ad Schenk onderscheiden met een lintje in de Orde van Oranje-Nassau. Dat is dik verdiend en wordt door het publiek met een groot applaus ondersteund.

Om 23.00 uur is het gratis feestje ten einde maar voor diegene die het nog niet laten kunnen speelt John Henri Orchestra in het plaatselijke café ’s Lands Welvaren. Daar kan nog wat na gekletst worden over de eerste dag van het festival.

Dag 2
Dag twee begint om 17.00 uur en wordt afgetrapt door de Fransoos Philippe Menard, de eenmansband die opent als eerste van de 6 bands die vandaag op de planken verschijnen. Verbazingwekkend om te zien hoe deze muzikant in zijn eentje alle instrumenten om zich heen bedient.

In de juke-joint tent vermaakt Ralph de Jong ons met zijn aanstekelijke muziek en zijn footstompin klompen.
Tussen de biertjes, frietjes en loempiaatjes door kunnen we genieten van een paar geweldige bands zoals Memo Gonzalez samen met de Özdemirs. Deze familieband speelt eerst enkele nummers alvorens de ‘grote’ Memo Gonzalez het podium opkomt en met zijn stem en harpspel het publiek overdonderd.

Dit Texaans/Duitse bluesgeweld wordt gevolgd door Julian Sas, die het uitstekend doet. Een ware gitaarbeul, maar wel alle uithoekjes van zijn instrument kent en ook benut. Ik heb hem vaak zien spelen. Soms wat minder soms heel sterk. Maar op de een of andere manier, alsof hij de organisatie muzikaal wil bedanken, speelt hij naar mijn idee een van zijn beste optredens die ik gezien heb.
Julian sasFeestbeest, een beetje oneerbiedig geschreven, is Guy Verlinde en zijn Houserockers met daarin meestergitarist Richard van Bergen. Nu enigszins op de achtergrond maar meer dan een vaste waarde voor Guy. Deze is een ‘real’ entertainer die met zijn hilarische opmerkingen maar zeker ook met zijn muziek het publiek in no-time op zijn hand krijgt.

Headliner, tenminste als je daarvan kunt spreken tussen de bands die vandaag optreden, is Enrico Crivellaro met Brain Templeton die ondersteund worden door de Belgische bassist Bird Stevens en drummer Nico Vanhove. Zij maken het feestje van dag twee helemaal compleet. En hebben we zojuist kunnen genieten van de gitaristen: Richard van Bergen en Julian Sas worden we nu compleet ingepakt door de Italiaanse meestergitarist Enrico Crivellaro. Op een hele gedegen maar oer strakke manier bespeelt hij de snaren van zijn gitaar. En direct komt Ronnie Earl in je op…

Wat een mooie afsluiting van deze tweede dag.
Het gaat over de dijk weer richting de minicamping ’T Kwedammertje en naar bed.

Dag 3
Na een korte nachtrust je proberen de vouwen uit je lijf te douchen en te eten om daarna weer bepakt en bezakt richting de bluestent te gaan voor de afsluitende festivaldag. Een dag die al om 13.00 uur begint met de Nederlandse formatie Sugarboy & The Sinners. Zij bewijzen nog maar eens waarom zij de winnaars zijn geworden van de Dutch Blues Challenge.

SinnerboyTot groot genoegen van de Rory Gallager fans neemt Sinnerboy uit de UK het stokje van onze Nederlandse vrienden over. Nu ben ik niet zo kapot van coverbands maar deze mag je absoluut tot de beste in zijn genre noemen. Het publiek kent de nummers en die worden uit volle borst meegezongen. Als een soort hommage aan de overleden Rory Gallagher.

Natuurlijk kan en mag Nederlands oudste bluesband niet ontbreken dus staat Barrelhouse ook deze keer op het festival. Geen stevige bluesrock maar gedegen blues in al zijn facetten, waarbij de zang van Tineke en het gitaarspel van de gebroeders Laporte zoals we gewend zijn van hen weer heerlijk klinkt.

Keith Dun en zijn band verblijden ons met grandioos harpspel en volvette blues ondersteund door zijn Belgische band onder leiding van bassist Renoud Leisire, gitarist Bart Mulders en de jonge drummer Thomas Pultyn klinkt de Mississippi sound door de tent. Voor mij maar ook voor het overgrote deel van het publiek is dit een top optreden.
Ondertussen dat er nog een gitaar wordt verloot wordt het podium gereed gemaakt voor het optreden van The Juke Joints.
Daar moet het publiek nog even op wachten omdat Dutch Blues Foundation afgezant Leo Gabriëls de band toespreekt als winnaars van de Dutch Blues Award voor beste band. Het mooie beeldje wordt uitgereikt door Lady ‘A’.

Maar daarna is het toch weer het knallen van deze Zeeuwen, ja probeer dan maar eens een lekker plekje te bemachtigen om te fotograferen. Ruim 1.000 liefhebbers trekken de tent in om deze band te zien en horen spelen.

Guy SmeetsLady A, de gospel/soul/blueszangeres stond al in 2012 hier op het podium. Nu laat ze zich begeleiden door bassist Bart Kamp; Drummer Frankie Duindam; gitarist Guy Smeets en toetsenist Govert van der Kolm. Je zou kunnen zeggen dat ze begeleid wordt door de crème de la crème van de Nederlandse blues. Genieten is het van deze combi, alhoewel ik minder warmloop voor Lady ‘A’ maar des te meer kan genieten van de band die haar begeleidt.

Ondertussen hebben in de Juke Joint tent Bo Brocken en Herman Brock & The Brockettes hun muzikale repertoire laten horen. Tussen al die stevige muziekpartijen zijn dit ongetwijfeld de rustpuntjes van de dag. Genieten van coole en traditionele blues en countryblues.

Tegen middernacht mag Hook Herrera en Coupe De Grace hun topoptreden van 2011 overdoen. Dat was destijds een optreden waar iedereen het nu nog over heeft. Dus een goede reden om de band weer te plaatsen.
We krijgen gewoonweg, alsof de tijd is blijven stil staan, een super optreden. Hook laat zijn band de voorrang waar nodig en de band laat hem zijn ding doen. Een gouden combinatie toen en nu nog steeds. Zelden heb ik zolang publiek op dit tijdstip in de tent gezien als vandaag. En ja… wie wilt dit nu ook missen? Niemand toch… hier moeten we weer 6 jaar op wachten wat ik toch niet hoop.

Drie dagen Kwadendamme Bluesfestival is zwaar maar meer dan de moeite waard geweest om ook dit jaar weer present te zijn. Bedankt organisatie en vrijwilligers voor dit superfeestje..
Tot editie 26 en één band staat inmiddels al op het affiche vermeldt: The Juke Joints…..

 

The Goon Mat & Lord Bernardo (1 van 6)
The Goon Mat & Lord Bernardo (2 van 6)
The Goon Mat & Lord Bernardo (3 van 6)
The Goon Mat & Lord Bernardo (4 van 6)
The Goon Mat & Lord Bernardo (5 van 6)
The Goon Mat & Lord Bernardo (6 van 6)
The Goon Mat and Lord Bernardo (7 van 1)
Peter Kempen wordt door de loco-burgemeester geridderd in de Orde van Oranje Nassau (1 van 2)
Peter Kempen Ridder in de Orde van Oranje Nassau (2 van 2)
The Dynamite Blues Band (7 van 7)
The Dynamite Blues Band (8 van 7)
The Dynamite Blues Band (8 van 1)
The Dynamite Blues Band (9 van 7)
The Dynamite Blues Band (10 van 7)
The Dynamite Blues Band (9 van 1)
The Dynamite Blues Band (11 van 7)
The Dynamite Blues Band (12 van 7)
The Dynamite Blues Band (13 van 7)
Louis King and CC Jeromes Jetsetters (1 van 6)
Louis King and CC Jeromes Jetsetters (2 van 6)
Louis King and CC Jeromes Jetsetters (3 van 6)
Louis King and CC Jeromes Jetsetters (4 van 6)
Louis King and CC Jeromes Jetsetters (5 van 6)
Louis King and CC Jeromes Jetsetters (6 van 6)
Philippe Menard (1 van 2)
Philippe Menard (2 van 2)
Philippe Menard  (4 van 2)
Philippe Menard  (5 van 2)
Memo Gonzalez and The Oezdemirs (2 van 7)
Memo Gonzalez and The Oezdemirs (3 van 7)
Memo Gonzalez and The Oezdemirs (4 van 7)
Memo Gonzalez and The Oezdemirs (5 van 7)
Memo Gonzalez and The Oezdemirs (6 van 7)
Memo Gonzalez and The Oezdemirs (7 van 7)
Julian Sas (2 van 7)
Julian Sas (1 van 7)
Julian Sas (3 van 7)
Julian Sas (4 van 7)
Julian Sas (5 van 7)
Julian Sas (6 van 7)
Guy Verlinde and The Houserockers (1 van 7)
Guy Verlinde and The Houserockers (2 van 7)
Guy Verlinde and The Houserockers (3 van 7)
Guy Verlinden and The Houserockers (1 van 1)
Guy Verlinde and The Houserockers (4 van 7)
Guy Verlinde and The Houserockers (5 van 7)
Guy Verlinde and The Houserockers (6 van 7)
Guy Verlinde and The Houserockers (7 van 7)
Enrico Crivellaro and Brian Templeton (1 van 6)
Enrico Crivellaro en Brian Templeton (4 van 1)
Enrico Crivellaro and Brian Templeton (4 van 6)
Enrico Crivellaro and Brian Templeton (2 van 6)
Enrico Crivellaro and Brian Templeton (3 van 6)
Enrico Crivellaro en Brian Templeton (1 van 1)
Enrico Crivellaro en Brian Templeton (2 van 2)
Sugarboy and The Sinners (1 van 8)
Sugarboy and The Sinners (2 van 8)
Sugarboy and The Sinners (3 van 8)
Sugarboy and The Sinners (4 van 8)
Sugarboy and The Sinners (5 van 8)
Sugarboy and The Sinners (6 van 8)
Sugarboy and The Sinners (7 van 8)
Sugarboy and The Sinners (8 van 8)
Bo Brocken (1 van 3)
Bo Brocken (2 van 3)
Bo Brocken (3 van 3)
Sinnerboy (1 van 5)
Sinnerboy (2 van 5)
Sinnerboy (3 van 5)
Sinnerboy (4 van 5)
Sinnerboy (5 van 5)
Barrelhouse (1 van 5)
Barrelhouse (2 van 5)
Barrelhouse (3 van 5)
Barrelhouse (4 van 5)
Barrelhouse (5 van 5)
Barrelhouse (6 van 11)
Barrelhouse (1 van 1)
Keith Dunn and band (3 van 9)
Keith Dunn and band (2 van 9)
Keith Dunn and band (6 van 9)
Keith Dunn and band (4 van 9)
Keith Dunn and band (5 van 9)
Keith Dunn and band (7 van 9)
Keith Dunn and band (8 van 9)
Keith Dunn and band (9 van 9)
Herman Brock Jr. and The Brockettes (1 van 3)
Herman Brock Jr. and The Brockettes (2 van 3)
Herman Brock Jr. and The Brockettes (3 van 3)
The Juke Joints (1 van 7)
The Juke Joints (2 van 7)
The Juke Joints (3 van 7)
The Juke Joints (4 van 7)
The Juke Joints (5 van 7)
The Juke Joints (6 van 7)
The Juke Joints (7 van 7)
Uitreiking Dutch Blues Award aan The Juke Joints (1 van 3)
Uitreiking Dutch Blues Award aan The Juke Joints (2 van 3)
Uitreiking Dutch Blues Award aan The Juke Joints (3 van 3)
Winnaar van de gitaar (1 van 1)
Lady  A Blues Band (1 van 10)
Lady  A Blues Band (2 van 10)
Lady  A Blues Band (3 van 10)
Lady  A Blues Band (4 van 10)
Lady  A Blues Band (5 van 10)
Lady  A Blues Band (6 van 10)
Lady  A Blues Band (7 van 10)
Lady  A Blues Band (9 van 10)
Hook Herrera and Coupe de Grace (7 van 15)
Hook Herrera and Coupe de Grace (1 van 15)
Hook Herrera and Coupe de Grace (2 van 15)
Hook Herrera and Coupe de Grace (3 van 15)
Hook Herrera and Coupe de Grace (11 van 15)
Hook Herrera and Coupe de Grace (8 van 15)
Hook Herrera and Coupe de Grace (4 van 15)
Hook Herrera and Coupe de Grace (9 van 15)
Hook Herrera and Coupe de Grace (10 van 15)
Hook Herrera and Coupe de Grace (13 van 15)
Hook Herrera and Coupe de Grace (15 van 15)
Sfeer (2 van 21)
Sfeer (3 van 21)
Sfeer (4 van 21)
Sfeer (5 van 21)
Sfeer (6 van 21)
Sfeer (7 van 21)
Sfeer (8 van 21)
Sfeer (9 van 21)
Sfeer (10 van 21)
Sfeer (11 van 21)
Sfeer (12 van 21)
Sfeer (13 van 21)
Sfeer (14 van 21)
Sfeer (15 van 21)
Sfeer (16 van 21)
Sfeer (17 van 21)
Sfeer (18 van 21)
Sfeer (19 van 21)
Sfeer (20 van 21)
Sfeer (21 van 21)
Sfeer (1 van 21)

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 140 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help