Up 21e Southern Blues Night Slideshow

 

Zaterdag 25 maart 2017, Parkstad Limburg Theater Heerlen
21e Southern Blues Night strakke en gevarieerde line-up

Tekst: Wil Wijnhoven
Foto’s: Wil Wijnhoven

BWLDe organisatie van de Southern Blues Night heeft het met de 21e editie van de Southern Blues Night weer voor elkaar gekregen. Een uiterst verrassende line-up en rijk gevarieerd van Chicago blues tot en met Bluesrock en van singer/songwriter tot aan met een DJ toe.
Hoe gevarieerd wil je het hebben?
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de locatie met daaronder een parkeergarage waar je tegen een gereduceerd tarief kunt parkeren. Alleen om een peuk op te steken wordt je verbannen naar de buitenlucht. Dus zonder jas vanuit de auto naar binnen en enjoy the party en zo komen er ruim 1250 bezoekers op dit evenement af.


Om kwart over zeven is het dan zover, Bigwood Leonard, de winnaar van de BRUL contest 2016 mag deze 21e editie van SBN in de foyer openen. Een jonge band die wel zijn mannetje staat en een verbluffend goede set neerzet met veelal eigen werk zoals het spannende ‘Die Tonight’. Daarmee mag je thuiskomen en dat staat ook lekker op je c.v.
Southern Blues Night betekent echter ook hollen en stilstaan want sommige optredens overlappen elkaar. En om een goed plekje te bemachtigen voor foto’s te schieten is het zaak om onder een optreden naar een andere zaal te gaan voor het optreden daar. Dus tijdens het optreden van Bigwood Leonard ‘race’ ik naar de Limburg Zaal. Daar staat inmiddels Willie Buck & Robbert Fossen Band te spelen. Chicagoblues in optima forma, niet voor niets behoort Robbert Fossen met zijn band tot de top in Nederland als het om de Chicago blues gaat. Aangevuld met Willie Buck is de verwachting van mij wel hooggespannen maar die wordt enigszins tenietgedaan door het vlakke optreden van Willie Buck. Goed, de man is op leeftijd, maar mist toch enigszins het elan dat we wel kennen van bijvoorbeeld Taildragger of Little Jimmy Reed. De uitstekende begeleidingsband die deze ‘oude rot’ achter zich heeft staan maakt toch veel goed.

In gangen tussen de diverse podia heeft de organisatie weer gezorgd voor de nodige kraampjes om wat te eten, muziek te kopen, instrumenten te kopen. Maar ook heeft ze twee zogenaamde ‘Buskers’ op de vloer staan. The Pinpins is er eentje en je treft ze aan als je van het DSM-theatercafé naar de Limburgzaal loopt. Dit is een bluesband met frontman Bart van Buggenum in zijn gelederen. Deze zanger/harpspeler heeft een goede naam opgebouwd en zorgt hier voor een heerlijke bluezy sfeer. Uiteraard samen met zijn overige bandleden speelt hij muziek van onder meer Charlie Musselwhite en hoe kan het anders The Red Devils.  
De andere ‘busker’ staat als je richting RABO-zaal gaat, daar staat de band The Dynamics onder leiding van Chivy Kuhles, een in deze regio als bijzonder gitaartalent aangemerkt. Hun stijl gaat eigenlijk richting Texas Blues maar soms ook heb ik het idee komt er een vleugje Marillion voorbij. Hoe het ook zij de band doet het voortreffelijk en verrast menige voorbijganger en wel zodanig dat ze de tijd nemen om de band en hun muziek in zich op te nemen.

big bandIk heb nog nooit een ‘echte’ bigband aan het werk gezien en al zeker geen bigband van het niveau The Northern European Jazz and Blues Orchestra. Dus als een speer naar de RABO-zaal. Daar staat mondharmonica grootheid Johnny Mars klaar om samen met deze bigband zijn visitekaartje af te geven. Alsof dat nodig zou moeten zijn. Je moet een liefhebber van deze combinatie zijn maar ik vind het heerlijk en imposant bij me binnenkomen. En met de combinatie zang en harp van Johnny Mars staat hier toch wel degelijk een grootheid op het podium. Hun uitvoering van ‘Everyday I Have The Blues’ en ‘Further On The Road’ zijn wel heel even knap georkestreerd en gespeeld. Wat me opvalt is dat Johnny Mars een hele rustgevende zangstem heeft. Warm met toch zo nu en dan dat rauwe bluesrandje eraan. Maar als hij ‘Georgia On My Mind’ speelt is het hek van de dam. Een gigantisch applaus klinkt door de zaal, dat geeft de man nog een extra boost. En werkelijk zelden of nooit heb ik zo’n schitterend mooie uitvoering van Ray Charles nummer gehoord. Kippenvel waardig. En toch moet ik weer verder omdat nog zo’n legendarische blues grootheid in de persoon van Richard ‘Rip Lee’ Pryor samen met Little Boogie Boy Bluesband in het DSM-theatercafé oftewel de foyer staat te spelen. Jammer genoeg tegelijk met Johnny Mars. Dus is het is pakken wat je pakken kunt als recensent en fotograaf. Ook hier straalt de glans ervan af. Ondanks zijn leeftijd zit er heel wat entertainment en goed spel in deze muzikant. Bijgestaan door een van Nederlands beste Chicago bluesbands Little Boogie Boy levert hij een bijzonder knap staaltje blues weg. En dan mag een kraker als ‘Shake Your Moneymaker’ uiteraard niet bij ontbreken. En ondanks het hoge niveau van deze band, die ik heel hoog heb, zou ‘Rip Lee’ dit optreden solo ook kunnen dragen.

Een verrassing voor mij is Kyla Brox die samen met haar vader op het podium in de Limburgzaal een grandioos optreden verzorgt. Ik heb veel van haar gehoord en heb haar recente album “Throw Away Your Blues” ontvangen. Deze gaat mij echter te veel richting gospel maar laat wel duidelijk haar kwaliteiten horen. Nu zie en hoor ik haar voor het eerst live en ik moet zeggen dat ze mij heeft overdonderd met haar prachtige stem. Het is niet alleen gospel, verre van dat zelfs, het is veel meer blues. Man man man… wat een dijk van een stem. Als zij ‘Beautiful Day’ inzet ben ik verkocht. En als ze daarna ‘365’ zingt heeft ze me helemaal overtuigd. Dat ik dit mens niet eerder live aan het werk heb gezien. Samen met haar band vind ik haar de klapper van het festival. Beschouw het dan maar als mijn smaak, maar ik heb genoten van haar optreden.

Mátyás Pribojszki Band, een Hongaarse bluesband, met frontman, zanger en harpspeler Mátyás Pribojszki, een band die mij ook triggert om te gaan kijken. Ik ben nogal een liefhebber van de bluesharp. En hij mag zich, naar mijn smaak, rekenen tot de beste tien van de wereld in zijn genre. Samen met de band presenteert hij onder meer ook zijn recente album ‘Treat’ en trapt hij af met “Beauty Queen’. Daarmee neemt hij me volledig in beslag en is het genieten van zijn optreden. Wat een strakke bluesband die, zo lijkt het, losjes speelt.  En zijn ‘Fat Mama Boogie’ is een nummer waarbij vingers bij af kunt likken. Een pareltje liever gezegd.

Eric BibbErg blij heeft de organisatie mij gemaakt met het strikken van Eric Bibb. Een van de meest productieve singer/songwriters die met de regelmaat van een Zwitsers horloge een album uitbrengt. En dan ook nog een hoogwaardig topalbum. Hij is een van de weinige singer/songwriters die me kunnen boeien, een optreden lang. En dat kunnen er maar weinigen zeggen. Samen met pedal-steelgitarist Olli Haavisto speelt hij in de ‘pluche’ zaal of liever gezegd de RABO-zaal. En dan is het werkelijk genieten van de muziek, de songs, de teksten, de zang, het gitaarspel. Gewoon eigenlijk de hele combinatie van dit alles die me zo boeit. Net heeft hij weer een nieuw album uitgebracht met als titel ‘Migration Blues’. Een passende titel in deze roerige tijd. En als je naar zijn songs daarop luistert en nu dus live dan klopt het als een zwerende vinger. Met een prachtige uitvoering van ‘Bush Barn Blues’ en een song over een racepaard genaamd ‘Stewball’ zijn prachtige verhalen omgezet in muziek. Ook de combinatie met akoestische gitaar en pedal-steelgitaar is een virtuoos hoogstandje. Het klinkt net iets meer allemaal. Met dit optreden wordt het festival wat betreft de RABO-zaal afgesloten.

Maar daarmee is het nog lang niet voorbij want Laurence Jones, de benjamin van het festival, sluit met zijn optreden het festival in de Limburg zaal af. Dat doet hij met een flinke dosis bluesrock. Kittig en fel gitaarspel in combinatie met een jong stemgeluid en een ‘nieuwe’ bandleden achter zich. Daar boet dit optreden totaal niet voor in. Bluesrock kan ik graag horen echter niet te lang dan word het te overdadig en haak ik af. Bij Laurence Jones moet ik eerlijk bekennen blijf ik toch wat langer staan dan ik eigenlijk normaliter doe bij een bluesrock optreden. Op de een of andere manier weet hij me toch te boeien met een nummer zoals: ‘Evil’ en ‘Live It Up’. Hij bespeelt als een razende zijn gitaar. Hij weet heel goed wat hij kan op zijn gitaar.
Ik hou het geen heel optreden vol maar wat ik gezien en gehoord heb heeft me kunnen bekoren.

Een absolute verrassing is ongetwijfeld bij iedere bluesliefhebber Ziya Ertekin aka DJ Blue Flamingo. Een DJ op een bluesfestival zul je je afvragen? Inderdaad, de organisatie heeft dit jaar de bluesjam verruild voor een DJ. 
Maar dan wel een bijzondere DJ. Een plaatjesdraaier in een bijzondere stijl uitgedost en die alleen maar 78-toeren bluesplaatjes draait. En daarbij ook bijzonder interessante wetenswaardigheden over deze plaatjes weet te vertellen. Een hele aparte maar interessante en mooie afsluiting van Southern Blues Night 2017 met voor mij maar een minpunt en dat is het overlappen van optredens. Maar voor de verdere rest heb ik me buitengewoon vermaakt en zie je mij op editie 2018 weer terug.

 

Southern Blues Night (1 van 1)-2-2
Southern Blues Night (2 van 1)-2-2
Bigwood Leonard (1 van 10)-2-2
Bigwood Leonard (2 van 10)-2-2
Bigwood Leonard (5 van 10)-2-2
Bigwood Leonard (6 van 10)-2-2
Bigwood Leonard (10 van 10)-2-2
Bigwood Leonard (8 van 10)-2-2
Bigwood Leonard (9 van 10)-2-2
The Pin Pins (2 van 3)-2-2
The Pin Pins (1 van 3)-2-2
The Pin Pins (3 van 3)-2-2
King Mobe (2 van 1)-2-2
Willy Buck and Robbert Fossen Band (11 van 2)-2-2
Willie Buck and Robbert Fossen Band (1 van 9)-2-2
Willie Buck and Robbert Fossen Band (2 van 9)-2-2
Willie Buck and Robbert Fossen Band (3 van 9)-2-2
Willy Buck and Robbert Fossen Band (12 van 2)-2-2
Willie Buck and Robbert Fossen Band (4 van 9)-2-2
Willie Buck and Robbert Fossen Band (5 van 9)-2-2
Willie Buck and Robbert Fossen Band (6 van 9)-2-2
Willie Buck and Robbert Fossen Band (7 van 9)-2-2
Willie Buck and Robbert Fossen Band (8 van 9)-2-2
Willie Buck and Robbert Fossen Band (9 van 9)-2-2
Henk en Guy (2 van 1)-2-2
The Dynamics (2 van 3)-2-2
The Dynamics (3 van 3)-2-2
The Dynamics (4 van 3)-2-2
Zij staat op wacht (2 van 1)-2-2
Johnny Mars and the North European Jazz and Blues Orchestra (2 van 9)-2-2
Johnny Mars and the North European Jazz and Blues Orchestra (1 van 9)-2-2
Johnny Mars and the North European Jazz and Blues Orchestra (3 van 9)-2-2
Johnny Mars and the North European Jazz and Blues Orchestra (4 van 9)-2-2
Johnny Mars and the North European Jazz and Blues Orchestra (5 van 9)-2-2
Johnny Mars and the North European Jazz and Blues Orchestra (7 van 9)-2-2
Johnny Mars and the North European Jazz and Blues Orchestra (6 van 9)-2-2
Johnny Mars and the North European Jazz and Blues Orchestra (9 van 9)-2-2
Rip Lee Pryor and Little Boogie Boy Bluesband (1 van 8)-2-2
Rip Lee Pryor and Little Boogie Boy Bluesband (5 van 8)-2-2
Rip Lee Pryor and Little Boogie Boy Bluesband (3 van 8)-2-2
Rip Lee Pryor and Little Boogie Boy Bluesband (4 van 8)-2-2
Rip Lee Pryor and Little Boogie Boy Bluesband (2 van 8)-2-2
Rip Lee Pryor and Little Boogie Boy Bluesband (1 van 2)-2-2
Rip Lee Pryor and Little Boogie Boy Bluesband (2 van 2)-2-2
Rip Lee Pryor and Little Boogie Boy Bluesband (6 van 8)-2-2
Sfeer (1 van 1)-3-2
Kyla Brox Band featuring Victor Brox (11 van 19)-2-2
Kyla Brox Band featuring Victor Brox (4 van 19)-2-2
Kyla Brox Band featuring Victor Brox (7 van 19)-2-2
Kyla Brox Band featuring Victor Brox (13 van 19)-2-2
Kyla Brox Band featuring Victor Brox (8 van 19)-2-2
Kyla Brox Band featuring Victor Brox (6 van 19)-2-2
Kyla Brox Band featuring Victor Brox (9 van 19)-2-2
Kyla Brox Band featuring Victor Brox (15 van 19)-2-2
Kyla Brox Band featuring Victor Brox (17 van 19)-2-2
Kyla Brox Band featuring Victor Brox (16 van 19)-2-2
Kyla Brox Band featuring Victor Brox (18 van 19)-2-2
Kyla Brox Band featuring Victor Brox (19 van 19)-2-2
Matyas Pribojszki Band (3 van 7)-2-2
Matyas Pribojszki Band (1 van 7)-2-2
Matyas Pribojszki Band (2 van 7)-2-2
Matyas Pribojszki Band (4 van 7)-2-2
Matyas Pribojszki Band (5 van 7)-2-2
Matyas Pribojszki Band (6 van 7)-2-2
Matyas Pribojszki Band (7 van 7)-2-2
Matyas Pribojszki Band (1 van 1)-2-2
Eric Bibb featuring Olli Haavisto (2 van 9)-2-2
Eric Bibb featuring Olli Haavisto (1 van 9)-2-2
Eric Bibb featuring Olli Haavisto (3 van 9)-2-2
Eric Bibb featuring Olli Haavisto (8 van 9)-2-2
Eric Bibb featuring Olli Haavisto (4 van 9)-2-2
Eric Bibb featuring Olli Haavisto (7 van 9)-2-2
Eric Bibb featuring Olli Haavisto (9 van 9)-2-2
Eric Bibb featuring Olli Haavisto (5 van 9)-2-2
Laurence Jones (15 van 17)-2-2
Laurence Jones (2 van 17)-2-2
Laurence Jones (10 van 17)-2-2
Laurence Jones (12 van 17)-2-2
Laurence Jones (11 van 17)-2-2
Laurence Jones (6 van 17)-2-2
Laurence Jones (3 van 17)-2-2
Laurence Jones (5 van 17)-2-2
Laurence Jones (8 van 17)-2-2
Laurence Jones (7 van 17)-2-2
Laurence Jones (16 van 17)-2-2
Laurence Jones (9 van 17)-2-2
DJ Blue Flamingo (1 van 4)-2-2
DJ Blue Flamingo (2 van 4)-2-2
DJ Blue Flamingo (3 van 4)-2-2
DJ Blue Flamingo (4 van 4)-2-2
Sfeer (1 van 1)-2-2-2

  button-home button-gastenboek button-recensies  

Totaal aantal foto's: 91 | Maak web foto albums met Jalbum | Chameleon skin | Help